Pro přátele zlatého standardu

Dušan Neumann

 

Minulý měsíc vydala Centrální banka Spojených států společně s Ministerstvem financí a Federální bankovní pojišťovnou FDIC doplněk k bankovním regulacím, který kromě finanční přílohy WSJ většině denního tisku unikl. V regulacích bankovnictví však tento dokument znamená značný průlom.
Zatím je ve stadiu návrhu (NPR – notice of proposed rulemaking), ale i tak ukazuje na značnou nedůvěru amerického státního sektoru ve stabilitu světového finančního trhu, zejména ve světle posledních evropských rozhodnutí na záchranu Eurozony.
V jednom odstavci dokumentu totiž stojí, že “ regulační agentury navrhují, aby stejný nulový riskový faktor, kterému se těší obligace Ministerstva financí, zásoby uloženého oběživa (dollarů), suverenní dluhopisy vybraných států jako je Německo a Velká Britanie (Řecko ani Italie mezi nimi nejsou) se bude vztahovat i na rezervy uložené ve zlatém bullionu.
Až doposud totiž platí pravidlo, že při kalkulaci finančních rezerv jsou aktiva uložená ve zlatém buillonu penalizována 50% ve srovnání s měnou a státními obligacemi. Toto nařízení výrazně zvýhodňuje bankovní rezervy uložené v „papíru“ proti zlatým rezervám. Federální regulovčíci se nevraceji ke zlatému standartu, ale vyrovnáním podmínek naznačují, že důvěra v Treasury bonds a měnu silně poklesla. Pokud bude dokument schválen, uvolní se bankám ruce v rozhodování v jaké formě chtějí rezervy udržovat. Pokud se více bank rozhodne převést reservy do zlata bude toto nařízení znamenat postupnou „monetizaci“ zlata a pravděpodobně další prudký nárůst jeho ceny.
Jaká je naděje, že k odsouhlasení změn skutečně dojde: Ať je to jak je, finančníci FEDu nejsou žádnými amatéry a uvědomují si, že obrovský nárůst státního zadlužení, který nyní Nejvyšším Soudem posvěcenou zdravotní reformou bude ještě akcelerovat, nutně povede k devalvaci dollaru a a jedním z nejspolehlivějších nástrojů jak ji kontrolovat je prostřednictvím monetizovaného zlata ( ale i jiných komodit). Soukromé banky mají sejfy (skutečné i elektronické) nacpané zárukami s nulovým rizikem, které ve skutečnosti jsou vším možným jen ne nulovým rizikem. Zrychlující se inflace znamená erozi státních obligací, mezinárodních obligací, měny i fondů, ale zlato a komodity nutné pro udržení běhu naší civilizace (ano, včetně ropy a plynu) výkyvům podléhají jen marginálně. Pokud nedojde k nějaké mimořádné krizi, mělo by inovované pravidlo vstoupit v platnost 1.ledna 2013.
Toto příliš nepublikované rozhodnutí mělo zřejmě i vliv na prudký vzrůst cen komodit minulý týden. Cena barelu ropy vzrostla v pátek o 7 dollarů, přestože poptávka ani počátkem prázdnin nestoupá. Zlato během týdne zaznamenalo vzrůst o 27 dollarů za unci, stříbro se vyšplhalo na 27.55 za unci. Propadlo pouze palladium.

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Ekonomika a jeho autorem je Šumavák. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

110 komentářů u “Pro přátele zlatého standardu

  1. Šumaváku, omlouvám se za zkomolení tvého jména v předchozím příspěvku. Pokusně zkusím jestli nejde formátovat text stejným způsobem, jak tomu bylo na „starém“ webu, [b]tučně[/b] a [i]kurzívně[/i].

    • Nevadí, šak ty na to přídeš… :-))
      Anebo si všichni zvykneme… :-))
      Tak a jdu vypnout mašinku, Táta příroda tu začal stříle z nebe nějakejma elektrickejma petardama. Mám to tu jak u Verdunu…

      • Takže fungují klasické HTML značky. U kurzívy a tučného stačí zaměnit hranaté závorky za špičaté…

        Ještě test odkazu.
        A test rozpoznávání odkazů: http://google.com/

        • Ještě by asi stálo za to upravit styly tak, aby to v komentářích nějak viditelně odlišovalo odkazy, na které se nechá kliknout. Takhle člověk pozná odkaz v komentáři jen podle změny kurzoru.

          Jinak hezké. Z mého pohledu to vypadá líp než starý Šumavák.

          • JO s tou šablonou se ještě budu potýkat, až to trochu prostuduji

  2. Ostape, prosím Tě, zkus ještě nějaký samostatný komentář, ne repliku na již stávající. Dík!

  3. Tak ještě samostatný komentář.

    Předpokládám, že ti jde o to, že na ten můj poslední nešlo odpovědět – řekl bych, že je tu nastavená nějaká maximální úroveň zanoření odpovědí a dál to pak už nejde.

    Ještě pokus – tohle by nemělo být formátované:
    <b>tučné</b<, <i>kurziva</i<

    • Hmm, ještě si neplést entity:
      <b>tučné</b>
      <i>kurziva</i>
      <a href=“http://google.com/“>odkaz</a>

      • Jo – takže kdo chce v komentářích používat formátování, nechť použije zápis uvedený výše.

        Schválně, jestli to umí i obrázky:

          • teda… mně se ten tvůj zápis tučného a Kurzívy nezobrazuje tučně…

          • To byl účel, zkoušel jsem, jestli to bere HTML entity (&lt;, &gt;) aby šlo ty špičaté závorky zapsat viditelně.

    • Ne , mně jde v tento okamžik o to, že nemohu přijít na to podle jakého klíče se musí některé komentáře schvalovat a některé ne… Už jsem si myslel, že to véím a pepa mi to zase rozhodil… :-))

      • Je tam nastavení (Nastavení – Komentáře) a tam byla zaškrtnutá možnost „Automaticky schvalvoat komentáře lidem, kteří už mají alespoň jeden schválený komentář“.

        Jo a až budu mít chvilku, tak vám to tu poladím…

        • Jo, k nějaké takové myšlence jsem došel, ale pepa publikoval rovnou bez schválení…ale to zaškrtnutí bych tam zatím nechal…

        • áááá díky, už jsem to našel a trochu poladil.

  4. Aha, to je zvláštní, mně to vzalo hned první komentář rovnou, nezaznamenal jsem nutnost schválení. Každopádně by na to asi odpověděl spíš Arthur.

    • Hmm, s odpověďmi bude ještě veselo, měl jsem zato, že jsem kliknul na „odpovědět“ a ono ne. Patřilo to sem.

      No nic, přestanu plevelit a zase se přesunu do pozice velmi občasného nakukovače.

    • ne, ten v 5.7.2012 v 18.31 jsem schvaloval, jen jsem u toho zrovna seděl, tak to bylo obratem.

  5. no, takže – bloguje je mrtvo, ať žije blokuje – aspoň prozatím… Abych pravdu řekl – to bloguje bylo lepší. Holt to tehdá Artur Dent napsal dobře pro BFU a kdo umí, ten umí. No a LAAR a spol to už jenom dokurvili do dnešního stavu. Je to takový hezký dárek ke státnímu svátku. Inu, taková je žízeň…

    • Děkuju za nové útočiště. Jak se s tím poperu jako IT laik zatím nevím 🙂 ale budu se snažit. Ještě jednou tvůrcům veliké díky.

  6. Jo a jsou tu rozhozený hodiny… Hitlerova pomsta mi na počítači hlásí 21:07 a tady se zobrazí 19:07… Abychom se neoctli v zemi, kde zítra znamená už včera…

  7. No, a kdybyste se náhodou nudou kopali do prdele, což nepředpokládám, tak za prvé bych zrušil ty zatracený vlákna, aby laskavý čtenář nemusel dohledávat aktuální příspěvky po všech voleprdelích, a za druhé bych se přimlouval za číslování komentářů, kdy odkaz na číslo znamenal jednoznačné přiřazení – to jde spolu s těma vláknama. Nebo bych zavedl pravidlo, že slušný člověk nereaguje kdesi přes vlákno, ale napíše komentář s patřičným odkazem. Když už fungujou hodiny, stačí autor a čas… Nebo se musí smířit s tím, že kdo chvíli do vlákna psal, už píše opodál… Nicméně – ceterum autem censeo, vlákna esse delendam…

  8. Tak se ještě jednou kouknu, jak se tu formátuje text. Zde jsou uvozovky „obyčejné“, „české“, “anglické” a « francouzské » a »české francouzské«. A zde jsou jednoduché uvozovky ‚české‘ a zde ‘anglické’. A tady jsou různé řezy písma: tučný text a kurzíva a polotučná kurzíva. Snad to bude fungovat.

  9. To schvalování není moc šťastný, to aby u toho Šumavák furt seděl a hlídal, kdo co napsal. No, já vím, on beztak jinak nemá co na práci, tak proč ne 🙂

  10. Čtěte i úvodní článek, tam to všechno, jednou bude, i chleba bude a maso bude… :-))

  11. Mňo, tak se zdá, že jsem prošla…
    Takže PeSovi díky za „mapu“ kudy sem, a všem zúčastněným za nový útulek :o)

    OT swetr report, u nás se to honilo dokolečka cca od 18:00, bouřky přešly snad tři, a tak nějak proud vypínali a zapínali…. naštěstí u nás kroupy žádné.

  12. Jééé,

    a ono to umí dělat i smajlíky, tak to abych dohledala kódování těch ksichtíků korektně …

  13. No vida, tomu říkám servis… Člověk jen tak nadhodí zrušení vláken a najednou jsou vlákna v chronosynklastickém infundibulu… A to i ta minulá…
    Inu, trpělivostí k přijatelným výsledkům! To bývalo základní heslo socialismu…

  14. PeSi, 5.7.2012 v 22.16, vejce? V EU? Šílíš???
    No a teď je ještě klasická otázka zda stránkovat nebo nestránkovat.
    Já teda odpověď vím, ale nevím, co tenhle systém vydrží 😉 🙂

  15. Jo, teď je to fajn, i font je přehlednější naž na bloguje.

  16. Dobrý večer a také gratuluji.
    Já bych měla jen jednu prosbu,nešlo by to písmo černé? Od operace očí mám poněkud rozostřené vidění…a možná nejsem sama s touhle potíží.

  17. I já budu experimentovat, ledaže by někdo rychle poradil, jak dělat ony odkazy na číslo předchozí glosy, na kterou člověk reaguje.

  18. Andy, u článku už jsem to zvládnul, do zdrojového kodu šablony zatím nemohu ale počítám s tím. Buď Artur Dent, nebo se obrátím na autora té šablony…

  19. AK – Zatím uvést den a hodinu příspěvku…

  20. Hele technici, když to jde přes WorldPress, nechcete se podívat, jak funguje http://www.np-diskuze.cz/
    Tam, zdá se, už nějaké mouchy vychytali, člověk ví jak a komu odpovídá.

  21. Prozatím lze udělat alespoň přímý odkaz, třeba takhle: 5.7.2012 v 22.57

    Zápis vypadá takto: <a href=“#comment-50″>5.7.2012 v 22.57</a>
    Číslo komentáře je ukryté v odkazu tvořeném datem příspěvku; nejjednodušší je najet myší na datum příspěvku, na nějž chci odpovídat, a podívat se na konec odkazu, který se mi zobrazí…

    Jinak na http://www.np-diskuze.cz/ je sice vidět, komu člověk odpovídá, ale je to díky tomu, že jsou zapnuta vlákna. A jak psal PeS ve 21:42, nejde v takovém případě jednoduše přečíst nové příspěvky, protože by člověk musel prolézt všechna vlákna. U krátkých diskusí to není problém, ovšem u Šumaváka je to trošku o něčem jiném.

  22. No a kdyby nejhůř bylo, tak na ten datum a čas najet mysí, kliknout pravým tlačítkem myši a z roletky vybrat: kopírovat adresu odkazu. Tu pak přes CTRL+V vložit a vypadá to jako předchozí test…

  23. i tohle je můj test. Byl jsem celý den na cestě. Vezl jsme Míšu na letiště BWI (Baltimore-Washington International), teď je v letadle do Londýna a Prahy, oslavit s babičkou její devadesátiny. Cesta byla brutální. Do 36°C jsem statečně jel v kabrioletu, ale dkyž se vyšplhala teplota na 40°C a nastoupila ta saigonská horká mlha, zazbabělil jsem, natáhl střechu a pustil klimošku. A dobře jsem udělal, neboť během deseti minut jsem vletěl do tropického lijáku a jagouš se změnil v utrženou jalu se zlomeným stěžněm. V něčem takovém jsem už dlouho nejel. Většina aut zastavila na odstavném pruhu a řidiči čekali až to trochu přejde. Já nemohl, stíhal jsem eroplán. naštěsti mi GPS ukázala, že průtrž splachuje asi jen 16 mil dálnice a na letišti je sucho. Přežili jsme to a za chvíli je půlnoc a já jsem doma. To jen, aby bylo ke čtení něco víc než jen závorky HTML…adraví a držím novému „sumavakovi“ palce.

  24. DObré ráno! Jo tady byla včera zase bouře jako malovaná, přímo nade mnou v rozsahu dva, tři km.Temno, slejvák že satelit nechytil žádný signál – tentokrár ani německý ne- no , hnus, velebnosti.A už mi zase nateklo střechou dovnitř.Ovšem – přípravnou ze silnice teklo té vody výrazně více.
    Palte uhelné kaly a pneumatiky ať je nějaký smog!!!!

  25. Dobré ráno,
    kolem desáté večer se přihnala, alespoň podle radaru, ta slibovaná bouře. Dokonce přestal foukat vítr a dusno ještě více zdusnovatělo. A zas nic. Pak se z ničeho nic rozsvítilo bleskem přímo nad námi a bezprostředně ozvala rána, která probudila Natálku. A zas nic. Vstal jsem zavřít okno a uviděl na silnici puntíky od pár kapek. A zas nic.
    Ráno po snídani čekám, až otevřou koupaliště, vnučka otravuje stokrát za minutu dotazem: „Kdy už bude za deset minut devět?“ a já vypouštím kontrolního chrousta na obrozenou Šumavu.

    Víte, že některé státy si dovolují nedovolovat si a pracují bez ohledu na slovanské věrozvěsty?

  26. V Praze pár kapek, pár blesků, ráno jasno.

  27. Toto není HOAX. Lono v listopadu odhalila FBI s pomocí estonské policie zatkla skupinu hackerů provozujících fiktivní společnost Rove Digital, která šířila po internetu viry a malware DNS changer, které u napadených počítačů přesměrovávaly tok dat na jiné servery. Infikováno bylo as 277 000 počítačů na celém světě v ČR bylo odhaleno asi 2900 takto napadených počítačů. Více se dočtete na této stránce http://www.dcwg.org/. Kde si také můžete ověřit, že Váš počítač není napadený.

  28. P.S. Než jsem na tu stránku šel, starej nedůvěřivec, zavolal jsem svého poskytovatele Verizon a jejich technik mi potvrdil, že se nejedná o hoax. Snad věděl, o čem mluví. Můj stroj je čistý.

  29. Zdá se, že všichni hledají novou adresu a bloudí v bouřkách. A kdo najde, aspoň sweater report: JV Prahy v 10 ráno 28,5°C, slunečno, bezvětrno. Bude zase pařák.

  30. A omlouvám se, když jsem to otevřel, byly tu pouze první 4 komentáře od Bohouše a až po odeslání se mi zobrazily všechny. Vidím, že většina obvyklého osazenstva je tu.
    A ještě ke včerejšku, chudáci sokolíci, takovou práci si dali s nácvikem a pak je to vyplaví i s celou slávou. Přesto ten začátek hrdinně ustáli, že se i sv. Petr smiloval a liják trochu zmírnil a všechno se celkem povedlo. Jen ten projev Saši Vondry by působil lépe z cely sousedící s Ráthovou, aspoň by na něm to sako tak nepraskalo.
    Tak nazdar Sokolům, Šumavákovi a vůbec všem lidem dobré vůle.

  31. Omlouvám se Dušanovi, že nediskutuju k tématu, ale netové stěhování národů a podařenené připojení prostě jinak nedají. 🙂
    A nyní zprávy o počasí: Mezera mezi Beskydami a Jeseníky hlásí 32 ve stínu, naprosté jasno, bezvětří – prostě na padnutí. A včera večer po blýskání a hřmění spadlo asi 10 kapek. Ale než takové přívaly jako v Čechách, tak to raději ještě pár dnů vydržíme.
    Hezký zbytek dne, já se jedu kamsi zchladit. 🙂

  32. Mi ty bouřky nebavěj! V úterý mi jedna bacila do počítadla a když jsem si pro něj včera jela, tak jsem málem chcípla horkem. A když jsem konečně to počítadlo nainstalovala, tak jsem zjistila, že bloguje je v pérdeli. A bylo dusno a začlo to mlátit, jak se ta bouřka honila okolo, tak jsem to počítadlo radši zas vypnula. A pak lilo a lilo a teď už je tu zas na chcípnutí. Tak jsem zvědavá, kdo vydrží déle – jestli já nebo počítadlo…

    Maje absťák a hladovějíc po novinkách, nahlédla jsem do netového tisku a hned zkraje mne juklo, že už máme taky ekologické rakve. Ty se hoděj, občas, takže jsem informaci uvítala. Zejména pak mne zaujal takový optimistický závěr článku: „…jsou také vystlány speciálním potravinářským papírem. Ten zaručuje, že ven nic neprosákne.“
    Takové uklidňující, vědět, že ekologicky neprosáknu, ani kdyby byl ještě takovej hic!
    Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/vyroba-ekologickych-papirovych-rakvi-komes-fzo-/ekoakcie.aspx?c=A120704_155706_ekoakcie_top

  33. Tuhle „hospodu“ bych neoželela. Děkuju Šumavákovi a všem jeho pomocníkům.

  34. Tak tu buďte hodní, já už zase vypínám vše. co vypnout jde, než sem poprvé třískne…. :-((

  35. Pošlete mi nějakou tu bouřku sem, tady nepršelo ani nepamatuju.

  36. Jo, dobrý podvečer všem,
    taky už mi ty bouřky lezou krkem, a na ČHMÚ nepotěší, tlači se to sem odspoda a ausgeregchnet pořád přes nás ! >:(
    (To jsem zvědavá, jakého smajlíka to ukáže…)

  37. Tady mám na dvoře 38°C, v hospodě je (uvnitř) příjemných 28°C. Problém je v tom, že vypité pivo se odpaří dřív, než dojdu domů…

  38. Zdravím všechny – a těm zaslouživším se o věc s hlubokou poklonou děkuji.

  39. Kruciš, kdo ty dluhy bude tedy nakonec platit? „Finsko nechce platit dluhy jiných zemí, radši by opustilo eurozónu“ viz http://jdem.cz/vq294

    Finsko je připraveno na odchod z eurozóny, pokud by muselo platit dluhy ostatních zemí této skupiny. V rozhovoru s ekonomickým listem Kauppalehti to uvedla ministryně financí Jutta Urpilainenová.
    „Finsko je zavázáno členstvím v eurozóně a my si myslíme, že euro je pro Finsko přínosem,“ řekla ministryně podle překladu agentury AFP. „Finsko ale nebude v eurozóně setrvávat za každou cenu, jsme připraveni na všechny scénáře,“ dodala ministryně.

    A podle této zprávy Kvůli Finsku a Nizozemí se asi sejde eurozóna viz http://jdem.cz/vq288 se asi k Finsku přidalo i Nizozemsko.
    „Musíme formulovat dohodu na Euroskupině 9. července a možná také 20. července, abychom si vše ujasnili s některými zeměmi, jako jsou Finsko a Nizozemsko, jež se zdráhají stabilizační mechanismus přijmout,“ uvedl Monti. „Pravděpodobně budeme muset překonat určitý odpor,“ dodal.

    Tak doufejme, že ten odpor EU překoná… 🙂

  40. Tak přátelé, co jste kdo u příležitosti dnesního svátečního dne griloval ?? 🙂 🙂 🙂

  41. Šumaváku – já sebe. :-)))
    A teď se chystám na obligátní kuře. Měl být country večer, ale začalo bouřit a dokonce i nějaké kapky padají.
    Hezký večer bez živelných pohrom!

  42. Šumaváku, my grilovali krevety. Tudíž to nemá nic společného s tebou naznačeným husem ani jinou drůbeží 🙂

  43. Bohouši, je zajímavé, jak mizí i poslední zdání demokratičnosti, už to s tím „překonáváním odporu“ připomíná spíše demokracii lidovou 🙂

  44. Já chtěl grilovat klobásky teď večer, ale z nebe začala padat voda a tudíž nic…

  45. Foundry, máš pravdu. Ono to opravdu vypadá, že přechod k demokracii lidové je již úspěšně završen. Uvidíme, jak si EU s těmi kverulanty z Finska a Nizozemska poradí. „EU a měnovou unii si rozvracet nedáme!“ Chtělo by to v Bruseli vyhlásit „Brežněvovu doktrínu omezené suverenity“. Pak by takové lapálie rázem přestaly… 🙂

  46. k obědu jsme měli zemlbábu s tvarohem a jablky, a mezi pátou a šestou zase přišly buřiny, takže nic, nic. Ale na zítra jsem si naložila šuei-ču-žou dle rodinného receptu, co jsem náhodou vylovila ze svého stařičkého receptáře… šéfkuchař by asi prolítl střechou, neb se to jistě od originálu značně liší, a já navíc při zakápnutí olejem vytáhla ze špajzu sezamový, neboť mi zajímavě voněl 🙂
    Ale v sousedství se podle vůní vůkol griluje o stošest, tak nás možná zachraňují i před těmi kroupami, zplodin tu jisté bude ve vzduchu víc než dost 🙂

  47. Negriloval, jen strčil porce lososa do udírničky.
    Snědeno k obecné spokojenosti.

  48. Chybí tam „rodinný recept ma šuei-ču-žou“ – – co jsem Tě naposledy viděl, ani jsi oči moc šikmé neměla ……

  49. Bouhouši myslíš, že se ještě dožijeme toho až holandské ponorky ujedou do Britanie a Finové za zabalí do lajntuchů, nazujou běžky a přes záda přehodí kulovnici?

  50. AK, no když se člověk koukne do denního tisku, tak mu ty voči šejdrem jdou…. 🙂
    Ale, mít je tak „vodjakživa“, tak to přeci nebudu páchat latinkou, leč napíšu jistě správně tím jejich rozsypaným čajem. Vlastně ani nevím, jak by se to přepsalo v AJ ? Takže originál nedohledám, to leda až sem nakoukne Chef Rejpal 🙂

  51. Dušane, já bych řekl, že ano. Akorát ta EU na to jde přece jenom chytřejc nežli bolševik. Zvolili metodu vaření žáby a postupně přikládaj pod kotel čím dál tím víc a žába to zatím, tedy až na výjimky, snáší docela dobře…

  52. „až holandské ponorky ujedou do Britanie “
    – na trajleru či po železnici?
    😛

  53. Já jednu čínskou kuchařku, v Číně vydanou, anglicky psanou, mám. Ale ještě jsem v ní nenašel jediné jídlo, které by bylo i v českých čínských kuchařkách.

  54. Zakoupil jsem cizrnu a zkusil udělat hummus, kupodivu docela dobrý 🙂 Zítra zkusím ještě falafel.

  55. Bohouši, už moc nesnáší, Němci remcají čím dál víc, o UK nemá cenu ani mluvit, tam míří opětovně k splendid isolation. U nás za chvíli bude eurohujerem snad jen Šláfnberk.

  56. Dobrý večer, děkuji všem na přenosu stránek zúčastněným. Prosím omluvte pár mých naivních pokusů: tučně, kursiva, tučná kursiva,

    výčet – první položka
    druhá položka

    všelijaké méně obvyklé znaky: n-dash: – , 23°C (kéž by), a gentleman’s gentleman

    Teď jak s těmi odkazy?
    http://sumavak.blokuje.cz/
    odkaz na stejné místo
    Jestlipak ten druhý též bude barevně odlišen?

    Odkaz na BohoušeB ve 21:43: http://sumavak.blokuje.cz/pro-pratele-zlateho-standardu#comment-95

    Něco málo francouzštiny? àâèêç

  57. No, ten výčet ul – li – /ul tedy nejde, alespoň to však čistotně pohltí formátovací tagy.

    Prve jsem ještě zapomněl na tři tečky: …

    Čemu nerozumím, je, proč první dva odkazy nejsou odlišeny barvou (špatně se pak v textu hledají, pokud na ně člověk nenajede myší), zatímco třetí je.

    Francouzština mne samotného překvapila, znamená to zřejmě, že funguje i Unicode (v rámci českého kódování sice napíšu cédille „ç“, ne však accent grave „à“, „è“.)

  58. AK, no já mám zas jednu čínskou napsanou česky, vydanou ještě za socíku ve třech dílech, pohlednicového formátu. Ale tam nejsou čínské názvy ani náznakem…. Pak mám také jednu mezinárodní v AJ, ale tam to taky není. Tak tonu v nejistotě 🙂

    Foundry, a co kobereček směrem k Mekce, máš 🙂 ?

  59. Nooo, odborníci, a jak se dělají další smajlíci ? Naštvanej, otrávenej, ironickej a zelenej (špatně od žaludku) ?

  60. Dobrá práce! Po stránce (typo)grafické to dělá o hodně lepší dojem než předtím bloguje.

  61. Hmm, tak já to holt budu zkoušet… 🙁
    😀 😛 😉 :/

  62. To poslední měl být ten ironický, tak to nevyšlo.
    8)

  63. Pěkné, jeden z častých problémů na bloguje (čárka, tečka nebo závorka se bez vložení mezery přilepily k odkazu, čímž tento nemohl fungovat) zde zmizel.

  64. Matzurko, mně arabská (tedy spíše blízkovýchodní) kuchyně celkem vyhovuje – s výjimkou sladkostí, ty jsou už moc lepkavé. Dodnes se slzou v oku vzpomínám na naprosto jedinečný cous-cous u Alžířanů v Paříži.

  65. cous-cous jsem měla tu čest pojíst u Alžířanů v Alžíru… tedy paní byla Češka, jen se tam přivdala. Ale přiznám se, nechutnalo mi to, asi to neuměla správně. Ale i tak, nějak mne víc oslovují tacos a burritos :), snad je to tím kořením. A cizrna… 🙁

  66. Ty česky psané čínské kuchařky mám tři (dvě takřka totožné), jednu „východní univerzál“ a jednu v Číně vydanou, anglicky psanou. Švej-ču žou je v českých podobné až totožné (jen s rozdílem, zda se na oleji smaží a sádlem polévá či obráceně), v té „origoš čínské“ bohužel nenacházím nic z českých pro porovnání.
    Ale v přízemku se nám usídlil Vietnamec provozující hospodu s vietnamskými i čínskými jídly, tak to s ním příležitostně prokecám. Zatím si stěžuje, že některé suroviny zde prostě nejsou (ani v SAPA), ale i z dostupného vaří dobře. Má Plzeň i Gambrinus, někdy u něj můžeme učunit zasedání místo u Nevodičky.

  67. AK, jen aby to nebyla nějaká prapodivuhodnost, k jaké dochází při předávání receptu přes hory a doly. Bohužel, u nás teď zrovna z Číny nikdo nebádá, v nejbližším okolí jen Rusko, Ukrajina, Indie, Egypt, Mexiko, Maďarsko.
    Vzpomínám si ale na jednu Číňanku, to už je tak dekádu zpátky, ta nás naučila knedlíčky bao-c´ nebo tak nějak…. v podstatě mleté maso, jednoduše kořeněné (sůl, pepř, nějaké zelené bylinky), a to se zabalilo do „knedlíčku“ (spíš taštičky) z nudlového těsta – tedy to těsto (mouka s vodou) bylo nutno do tenka rozválet, pak vykrájet kolečka, a do těch se dávaly masové kuličky. Okraj se navlhčil, přehnul na půkolečko, a pak umně uzavřel vrapováním (něco jako skládání na sukni). Vařilo se to ve vodě, posléze konzumovalo namáčené v „dipu“ ze sójovky, třeného česneku a trochy octa… Docela to ušlo, a jinak ta kolegyně neuměla uvařit už zhola nic…. V USA byly běžně k dostání ta kolečka již připravená v balíčku, takže půl práce odpadlo, a jedli jsme to ve vlastní úpravě docela s chutí 🙂

  68. Šmarjá, koukám, já si tu žvandám a Šumavák asi plave… tak to snad ještě půjdu zapálit hromničku a kouknout na radar…

  69. Matzurko, ty bao-c´ jsou dle popisu normální ruské pelmeně 🙂

  70. No, možná je Číňani dělají z ruských pohraničníků….. se sójovou omáčkou 😀

  71. tak už jsem si i já přečetl, že to není bloguje, ale blokuje.
    To jsem rád, že i já někdy najdu svou chybu čtení.

  72. Karle, co na tý euroPlzni máš? Já dávám přednost pivu. Pivo se vaří v Budějicích. A je to pravda, protože to pravila má manželka. Všude dobře, doma Budvar.

Komentáře nejsou povoleny.