Pro přátele zlatého standardu

Dušan Neumann

 

Minulý měsíc vydala Centrální banka Spojených států společně s Ministerstvem financí a Federální bankovní pojišťovnou FDIC doplněk k bankovním regulacím, který kromě finanční přílohy WSJ většině denního tisku unikl. V regulacích bankovnictví však tento dokument znamená značný průlom.
Zatím je ve stadiu návrhu (NPR – notice of proposed rulemaking), ale i tak ukazuje na značnou nedůvěru amerického státního sektoru ve stabilitu světového finančního trhu, zejména ve světle posledních evropských rozhodnutí na záchranu Eurozony.
V jednom odstavci dokumentu totiž stojí, že “ regulační agentury navrhují, aby stejný nulový riskový faktor, kterému se těší obligace Ministerstva financí, zásoby uloženého oběživa (dollarů), suverenní dluhopisy vybraných států jako je Německo a Velká Britanie (Řecko ani Italie mezi nimi nejsou) se bude vztahovat i na rezervy uložené ve zlatém bullionu.
Až doposud totiž platí pravidlo, že při kalkulaci finančních rezerv jsou aktiva uložená ve zlatém buillonu penalizována 50% ve srovnání s měnou a státními obligacemi. Toto nařízení výrazně zvýhodňuje bankovní rezervy uložené v „papíru“ proti zlatým rezervám. Federální regulovčíci se nevraceji ke zlatému standartu, ale vyrovnáním podmínek naznačují, že důvěra v Treasury bonds a měnu silně poklesla. Pokud bude dokument schválen, uvolní se bankám ruce v rozhodování v jaké formě chtějí rezervy udržovat. Pokud se více bank rozhodne převést reservy do zlata bude toto nařízení znamenat postupnou „monetizaci“ zlata a pravděpodobně další prudký nárůst jeho ceny.
Jaká je naděje, že k odsouhlasení změn skutečně dojde: Ať je to jak je, finančníci FEDu nejsou žádnými amatéry a uvědomují si, že obrovský nárůst státního zadlužení, který nyní Nejvyšším Soudem posvěcenou zdravotní reformou bude ještě akcelerovat, nutně povede k devalvaci dollaru a a jedním z nejspolehlivějších nástrojů jak ji kontrolovat je prostřednictvím monetizovaného zlata ( ale i jiných komodit). Soukromé banky mají sejfy (skutečné i elektronické) nacpané zárukami s nulovým rizikem, které ve skutečnosti jsou vším možným jen ne nulovým rizikem. Zrychlující se inflace znamená erozi státních obligací, mezinárodních obligací, měny i fondů, ale zlato a komodity nutné pro udržení běhu naší civilizace (ano, včetně ropy a plynu) výkyvům podléhají jen marginálně. Pokud nedojde k nějaké mimořádné krizi, mělo by inovované pravidlo vstoupit v platnost 1.ledna 2013.
Toto příliš nepublikované rozhodnutí mělo zřejmě i vliv na prudký vzrůst cen komodit minulý týden. Cena barelu ropy vzrostla v pátek o 7 dollarů, přestože poptávka ani počátkem prázdnin nestoupá. Zlato během týdne zaznamenalo vzrůst o 27 dollarů za unci, stříbro se vyšplhalo na 27.55 za unci. Propadlo pouze palladium.

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Ekonomika a jeho autorem je Šumavák. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

110 komentářů u „Pro přátele zlatého standardu

  1. 51
    Matzurka says:

    Jo, dobrý podvečer všem,
    taky už mi ty bouřky lezou krkem, a na ČHMÚ nepotěší, tlači se to sem odspoda a ausgeregchnet pořád přes nás ! >:(
    (To jsem zvědavá, jakého smajlíka to ukáže…)

  2. 52
    Foundryman says:

    Tady mám na dvoře 38°C, v hospodě je (uvnitř) příjemných 28°C. Problém je v tom, že vypité pivo se odpaří dřív, než dojdu domů…

  3. 53
    dvd says:

    Zdravím všechny – a těm zaslouživším se o věc s hlubokou poklonou děkuji.

  4. 54
    BohousB says:

    Kruciš, kdo ty dluhy bude tedy nakonec platit? „Finsko nechce platit dluhy jiných zemí, radši by opustilo eurozónu“ viz http://jdem.cz/vq294

    Finsko je připraveno na odchod z eurozóny, pokud by muselo platit dluhy ostatních zemí této skupiny. V rozhovoru s ekonomickým listem Kauppalehti to uvedla ministryně financí Jutta Urpilainenová.
    „Finsko je zavázáno členstvím v eurozóně a my si myslíme, že euro je pro Finsko přínosem,“ řekla ministryně podle překladu agentury AFP. „Finsko ale nebude v eurozóně setrvávat za každou cenu, jsme připraveni na všechny scénáře,“ dodala ministryně.

    A podle této zprávy Kvůli Finsku a Nizozemí se asi sejde eurozóna viz http://jdem.cz/vq288 se asi k Finsku přidalo i Nizozemsko.
    „Musíme formulovat dohodu na Euroskupině 9. července a možná také 20. července, abychom si vše ujasnili s některými zeměmi, jako jsou Finsko a Nizozemsko, jež se zdráhají stabilizační mechanismus přijmout,“ uvedl Monti. „Pravděpodobně budeme muset překonat určitý odpor,“ dodal.

    Tak doufejme, že ten odpor EU překoná… 🙂

  5. 55
    Šumavák says:

    Tak přátelé, co jste kdo u příležitosti dnesního svátečního dne griloval ?? 🙂 🙂 🙂

  6. 56
    Dana says:

    Šumaváku – já sebe. :-)))
    A teď se chystám na obligátní kuře. Měl být country večer, ale začalo bouřit a dokonce i nějaké kapky padají.
    Hezký večer bez živelných pohrom!

  7. 57
    helena* says:

    Šumaváku, my grilovali krevety. Tudíž to nemá nic společného s tebou naznačeným husem ani jinou drůbeží 🙂

  8. 58
    Foundryman says:

    Bohouši, je zajímavé, jak mizí i poslední zdání demokratičnosti, už to s tím „překonáváním odporu“ připomíná spíše demokracii lidovou 🙂

  9. 59
    Foundryman says:

    Já chtěl grilovat klobásky teď večer, ale z nebe začala padat voda a tudíž nic…

  10. 60
    BohousB says:

    Foundry, máš pravdu. Ono to opravdu vypadá, že přechod k demokracii lidové je již úspěšně završen. Uvidíme, jak si EU s těmi kverulanty z Finska a Nizozemska poradí. „EU a měnovou unii si rozvracet nedáme!“ Chtělo by to v Bruseli vyhlásit „Brežněvovu doktrínu omezené suverenity“. Pak by takové lapálie rázem přestaly… 🙂

  11. 61
    Matzurka says:

    k obědu jsme měli zemlbábu s tvarohem a jablky, a mezi pátou a šestou zase přišly buřiny, takže nic, nic. Ale na zítra jsem si naložila šuei-ču-žou dle rodinného receptu, co jsem náhodou vylovila ze svého stařičkého receptáře… šéfkuchař by asi prolítl střechou, neb se to jistě od originálu značně liší, a já navíc při zakápnutí olejem vytáhla ze špajzu sezamový, neboť mi zajímavě voněl 🙂
    Ale v sousedství se podle vůní vůkol griluje o stošest, tak nás možná zachraňují i před těmi kroupami, zplodin tu jisté bude ve vzduchu víc než dost 🙂

  12. 62
    AeroKarel says:

    Negriloval, jen strčil porce lososa do udírničky.
    Snědeno k obecné spokojenosti.

  13. 63
    AeroKarel says:

    – co jsem Tě naposledy viděl, ani jsi oči moc šikmé neměla ……
    😛

  14. 64
    AeroKarel says:

    Chybí tam „rodinný recept ma šuei-ču-žou“ – – co jsem Tě naposledy viděl, ani jsi oči moc šikmé neměla ……

  15. 65
    Dušan Neumann says:

    Bouhouši myslíš, že se ještě dožijeme toho až holandské ponorky ujedou do Britanie a Finové za zabalí do lajntuchů, nazujou běžky a přes záda přehodí kulovnici?

  16. 66
    Matzurka says:

    AK, no když se člověk koukne do denního tisku, tak mu ty voči šejdrem jdou…. 🙂
    Ale, mít je tak „vodjakživa“, tak to přeci nebudu páchat latinkou, leč napíšu jistě správně tím jejich rozsypaným čajem. Vlastně ani nevím, jak by se to přepsalo v AJ ? Takže originál nedohledám, to leda až sem nakoukne Chef Rejpal 🙂

  17. 67
    BohousB says:

    Dušane, já bych řekl, že ano. Akorát ta EU na to jde přece jenom chytřejc nežli bolševik. Zvolili metodu vaření žáby a postupně přikládaj pod kotel čím dál tím víc a žába to zatím, tedy až na výjimky, snáší docela dobře…

  18. 68
    AeroKarel says:

    „až holandské ponorky ujedou do Britanie “
    – na trajleru či po železnici?
    😛

  19. 69
    AeroKarel says:

    Já jednu čínskou kuchařku, v Číně vydanou, anglicky psanou, mám. Ale ještě jsem v ní nenašel jediné jídlo, které by bylo i v českých čínských kuchařkách.

  20. 70
    Foundryman says:

    Zakoupil jsem cizrnu a zkusil udělat hummus, kupodivu docela dobrý 🙂 Zítra zkusím ještě falafel.

  21. 71
    Foundryman says:

    Bohouši, už moc nesnáší, Němci remcají čím dál víc, o UK nemá cenu ani mluvit, tam míří opětovně k splendid isolation. U nás za chvíli bude eurohujerem snad jen Šláfnberk.

  22. 72
    Zpátečník says:

    Dobrý večer, děkuji všem na přenosu stránek zúčastněným. Prosím omluvte pár mých naivních pokusů: tučně, kursiva, tučná kursiva,

    výčet – první položka
    druhá položka

    všelijaké méně obvyklé znaky: n-dash: – , 23°C (kéž by), a gentleman’s gentleman

    Teď jak s těmi odkazy?
    http://sumavak.blokuje.cz/
    odkaz na stejné místo
    Jestlipak ten druhý též bude barevně odlišen?

    Odkaz na BohoušeB ve 21:43: http://sumavak.blokuje.cz/pro-pratele-zlateho-standardu#comment-95

    Něco málo francouzštiny? àâèêç

  23. 73
    Zpátečník says:

    No, ten výčet ul – li – /ul tedy nejde, alespoň to však čistotně pohltí formátovací tagy.

    Prve jsem ještě zapomněl na tři tečky: …

    Čemu nerozumím, je, proč první dva odkazy nejsou odlišeny barvou (špatně se pak v textu hledají, pokud na ně člověk nenajede myší), zatímco třetí je.

    Francouzština mne samotného překvapila, znamená to zřejmě, že funguje i Unicode (v rámci českého kódování sice napíšu cédille „ç“, ne však accent grave „à“, „è“.)

  24. 74
    Matzurka says:

    AK, no já mám zas jednu čínskou napsanou česky, vydanou ještě za socíku ve třech dílech, pohlednicového formátu. Ale tam nejsou čínské názvy ani náznakem…. Pak mám také jednu mezinárodní v AJ, ale tam to taky není. Tak tonu v nejistotě 🙂

    Foundry, a co kobereček směrem k Mekce, máš 🙂 ?

  25. 75
    Matzurka says:

    Nooo, odborníci, a jak se dělají další smajlíci ? Naštvanej, otrávenej, ironickej a zelenej (špatně od žaludku) ?

  26. 76
    Zpátečník says:

    Dobrá práce! Po stránce (typo)grafické to dělá o hodně lepší dojem než předtím bloguje.

  27. 77
    Zpátečník says:

    Jo, ještě jeden takovej špek: Jestlipak to umí trochu inteligentněji sparsovat odkazy slepené s následujícím textem?

    http://sumavak.blokuje.cz, (http://sumavak.blokuje.cz), http://sumavak.blokuje.cz.

    Matzurko, se smajlíkama neporadím, sám je neužívám. Škoda, že někam zmizel šakal.

  28. 78
    Matzurka says:

    Hmm, tak já to holt budu zkoušet… 🙁
    😀 😛 😉 :/

  29. 79
    Matzurka says:

    To poslední měl být ten ironický, tak to nevyšlo.
    8)

  30. 80
    Zpátečník says:

    Pěkné, jeden z častých problémů na bloguje (čárka, tečka nebo závorka se bez vložení mezery přilepily k odkazu, čímž tento nemohl fungovat) zde zmizel.

  31. 81
    Foundryman says:

    Matzurko, mně arabská (tedy spíše blízkovýchodní) kuchyně celkem vyhovuje – s výjimkou sladkostí, ty jsou už moc lepkavé. Dodnes se slzou v oku vzpomínám na naprosto jedinečný cous-cous u Alžířanů v Paříži.

  32. 82
    Matzurka says:

    cous-cous jsem měla tu čest pojíst u Alžířanů v Alžíru… tedy paní byla Češka, jen se tam přivdala. Ale přiznám se, nechutnalo mi to, asi to neuměla správně. Ale i tak, nějak mne víc oslovují tacos a burritos :), snad je to tím kořením. A cizrna… 🙁

  33. 83
    AeroKarel says:

    Ty česky psané čínské kuchařky mám tři (dvě takřka totožné), jednu „východní univerzál“ a jednu v Číně vydanou, anglicky psanou. Švej-ču žou je v českých podobné až totožné (jen s rozdílem, zda se na oleji smaží a sádlem polévá či obráceně), v té „origoš čínské“ bohužel nenacházím nic z českých pro porovnání.
    Ale v přízemku se nám usídlil Vietnamec provozující hospodu s vietnamskými i čínskými jídly, tak to s ním příležitostně prokecám. Zatím si stěžuje, že některé suroviny zde prostě nejsou (ani v SAPA), ale i z dostupného vaří dobře. Má Plzeň i Gambrinus, někdy u něj můžeme učunit zasedání místo u Nevodičky.

  34. 84
    Matzurka says:

    AK, jen aby to nebyla nějaká prapodivuhodnost, k jaké dochází při předávání receptu přes hory a doly. Bohužel, u nás teď zrovna z Číny nikdo nebádá, v nejbližším okolí jen Rusko, Ukrajina, Indie, Egypt, Mexiko, Maďarsko.
    Vzpomínám si ale na jednu Číňanku, to už je tak dekádu zpátky, ta nás naučila knedlíčky bao-c´ nebo tak nějak…. v podstatě mleté maso, jednoduše kořeněné (sůl, pepř, nějaké zelené bylinky), a to se zabalilo do „knedlíčku“ (spíš taštičky) z nudlového těsta – tedy to těsto (mouka s vodou) bylo nutno do tenka rozválet, pak vykrájet kolečka, a do těch se dávaly masové kuličky. Okraj se navlhčil, přehnul na půkolečko, a pak umně uzavřel vrapováním (něco jako skládání na sukni). Vařilo se to ve vodě, posléze konzumovalo namáčené v „dipu“ ze sójovky, třeného česneku a trochy octa… Docela to ušlo, a jinak ta kolegyně neuměla uvařit už zhola nic…. V USA byly běžně k dostání ta kolečka již připravená v balíčku, takže půl práce odpadlo, a jedli jsme to ve vlastní úpravě docela s chutí 🙂

  35. 85
    Matzurka says:

    Šmarjá, koukám, já si tu žvandám a Šumavák asi plave… tak to snad ještě půjdu zapálit hromničku a kouknout na radar…

  36. 86
    Foundryman says:

    Matzurko, ty bao-c´ jsou dle popisu normální ruské pelmeně 🙂

  37. 87
    Matzurka says:

    No, možná je Číňani dělají z ruských pohraničníků….. se sójovou omáčkou 😀

  38. 88
    jura-p says:

    tak už jsem si i já přečetl, že to není bloguje, ale blokuje.
    To jsem rád, že i já někdy najdu svou chybu čtení.

  39. 89
    Schumacher says:

    Díky Pesovi i já tady už.

  40. 90
    Schumacher says:

    Karle, co na tý euroPlzni máš? Já dávám přednost pivu. Pivo se vaří v Budějicích. A je to pravda, protože to pravila má manželka. Všude dobře, doma Budvar.

  41. 91
    AeroKarel says:

    pokus
    odkaz

  42. 92
  43. 93
    AeroKarel says:

    a ještě
    tam

Komentáře nejsou povoleny.