Je veřejným zájmem čistá stáj?

Já, kráva stará, nepoučitelná, využívám počasí, kdy vyjímečně mohou koně zůstat i přes den venku a čistím a desinfikuji stáj… místo toho, abych si doma vymaloval !!!

Vedl jsem, je to asi tři dny, v noci, diskusi s mladým, ambiciosním právníkem, u příležitosti pozvání na dnešní demonstraci ( od 19:00 před ministerstvem spravedlnosti – si myslím, že se z toho všichni úředníci a celé ministerstvo strachy podělá:-) ) diskusi na téma: nezávislost státních zástupců a  veřejný zájem  jmenovat Bradáčovou … . Diskusní partner, nar. 1985, práva na UK, práva někde v Anglii/ nechce se mi to znova hledat/ byl slušný a i já na něj byl mírný a trpělivý. I když mi  ke konci vykládal, že jmenování Bradáčové je veřejným zájmem. A že nezávislost státních zástupců není tak jak já si ji představuji…(trochu se bojím, že kdyby doopravdy věděl, co JÁ si představuji, že už by se dobrovolně hlásil u Dr. Chocholuška 😀 ) Pravda je, že moji otázku, zda SZ může být nezávislé na MF (a dnes Kalouskovi), přešel taktním mlčením.

Tak jsem s ním probral co je to veřejný zájem… on mi tvrdil, že je na to spousta judikatury… no a já se slušně zeptal, zdali by mi, protože to má jistě v hlavě, nemohl nějaké odkazy na tu judikatruru dát,že bych si početl a že bych ho za to naučil zacházet s vidlema, protože to zase mám zmáknuté já, jak teoreticky, tak i prakticky. 😉

Dostal jsem dva odkazy:

http://ziegler.blog.respekt.ihned.cz/c1-50073460-co-je-to-verejny-zajem

http://www.epravo.cz/top/clanky/neurcite-pojmy-a-verejny-zajem-9323.html

a slíbil jsem mu, že si počtu, popřemýšlím a k diskusi s ním se vrátím. Ovšem : “já chcu bét svobodné ” a proto dřu jako kůň…

Nemluvím o tom, že řekneme-li “judikatura” očekával bych odkaz někam do materiálů nejvyššího ( ústavního, vrchního správního…) soudu a ne na blog respektu a další blog.

Přiznávám se upřímně, že zatím jsem neměl čas a sílu ty odkazy doopravdy prostudovat a promyslet. Letmým přehlédnutím a “rychlým čtením” zatím spíše vím, co veřejným zájmem není. 😀 😀

Mrkněte do toho, přečtěte prosím, a zkuste vyjádřit svůj názor na “veřejný zájem”. Já vím… my už jsme se tu o tom hodně bavili, vím, že se různé zákony a nepřímo i ústava na” veřejný zájem” odvolávají, ale mám silné podezření, že nikde v zákoně definován není. Je-li, Kocoure, Martine, Juro, … moc by mě zajímal odkaz na definici…

Ne kvůli tomu “mlaďochovi”, který nevěděl odpověď již na otázku:”komu?” když propaguje a obhajuje hnutí ” Vraťte nám náš stát!”,  a na otázku, zda volá po státě rolníků a dělníků nebo koho, protože “stát je nástrojem moci vládnoucí třídy”, mi už neodpověděl  🙁 , ale proto, protože tyto otázky, meiner Meinung nach, jak říkáme my, Šumaváci, začnou být brzy opět velmi aktuální! Já fakt nemám zájem se dožít ještě jedné normalizace. My bychom ji, s našimi zkušenostmi, skoro určitě zase přežili, ale MOJE DĚTI SI TO NEZASLOUŽÍ!!! Tolik zase, dokud byly malé, nezlobily !!!

Jdu znova vzít do ruky wapku a otloukat ze zdí a boxů ta hovna….

Vádí al Shum Ava

aneb: To si takhle dáte ráno auto na parkoviště a odpoledne ho máte za řekou…


Trochu zapršelo… dráha je pod vodou, vlaky nejezdí a co je nejhoršího, došlo na klasika:

V střeše byla díra,
váhal sedlák Jíra
vynésti pár došků;
ucpal to jen trošku.

Řek’: „Ten trochu deště
předrží to ještě,
zejtra je den taky!” —
V noci přišly mraky.

Přišla bouře v spěchu,
odnesla mu střechu,
a co nastal zmatek,
zatopila statek.

Celou sice ne, ale  k nasrání ten promáčený strop  bohatě stačí. A ještě se těším, že až to uschne, tak to spadne… 🙁

Jo, když se daří…

 


 

Pro přátele zlatého standardu

Dušan Neumann

 

Minulý měsíc vydala Centrální banka Spojených států společně s Ministerstvem financí a Federální bankovní pojišťovnou FDIC doplněk k bankovním regulacím, který kromě finanční přílohy WSJ většině denního tisku unikl. V regulacích bankovnictví však tento dokument znamená značný průlom.
Zatím je ve stadiu návrhu (NPR – notice of proposed rulemaking), ale i tak ukazuje na značnou nedůvěru amerického státního sektoru ve stabilitu světového finančního trhu, zejména ve světle posledních evropských rozhodnutí na záchranu Eurozony.
V jednom odstavci dokumentu totiž stojí, že ” regulační agentury navrhují, aby stejný nulový riskový faktor, kterému se těší obligace Ministerstva financí, zásoby uloženého oběživa (dollarů), suverenní dluhopisy vybraných států jako je Německo a Velká Britanie (Řecko ani Italie mezi nimi nejsou) se bude vztahovat i na rezervy uložené ve zlatém bullionu.
Až doposud totiž platí pravidlo, že při kalkulaci finančních rezerv jsou aktiva uložená ve zlatém buillonu penalizována 50% ve srovnání s měnou a státními obligacemi. Toto nařízení výrazně zvýhodňuje bankovní rezervy uložené v “papíru” proti zlatým rezervám. Federální regulovčíci se nevraceji ke zlatému standartu, ale vyrovnáním podmínek naznačují, že důvěra v Treasury bonds a měnu silně poklesla. Pokud bude dokument schválen, uvolní se bankám ruce v rozhodování v jaké formě chtějí rezervy udržovat. Pokud se více bank rozhodne převést reservy do zlata bude toto nařízení znamenat postupnou “monetizaci” zlata a pravděpodobně další prudký nárůst jeho ceny.
Jaká je naděje, že k odsouhlasení změn skutečně dojde: Ať je to jak je, finančníci FEDu nejsou žádnými amatéry a uvědomují si, že obrovský nárůst státního zadlužení, který nyní Nejvyšším Soudem posvěcenou zdravotní reformou bude ještě akcelerovat, nutně povede k devalvaci dollaru a a jedním z nejspolehlivějších nástrojů jak ji kontrolovat je prostřednictvím monetizovaného zlata ( ale i jiných komodit). Soukromé banky mají sejfy (skutečné i elektronické) nacpané zárukami s nulovým rizikem, které ve skutečnosti jsou vším možným jen ne nulovým rizikem. Zrychlující se inflace znamená erozi státních obligací, mezinárodních obligací, měny i fondů, ale zlato a komodity nutné pro udržení běhu naší civilizace (ano, včetně ropy a plynu) výkyvům podléhají jen marginálně. Pokud nedojde k nějaké mimořádné krizi, mělo by inovované pravidlo vstoupit v platnost 1.ledna 2013.
Toto příliš nepublikované rozhodnutí mělo zřejmě i vliv na prudký vzrůst cen komodit minulý týden. Cena barelu ropy vzrostla v pátek o 7 dollarů, přestože poptávka ani počátkem prázdnin nestoupá. Zlato během týdne zaznamenalo vzrůst o 27 dollarů za unci, stříbro se vyšplhalo na 27.55 za unci. Propadlo pouze palladium.

 

 

Vítejte v novém…

a mějte trpělivost, já tomu časem přijdu na kloub. Pevně věřím, že to bude fungovat lépe než poslední dobou  bloguje.cz.

Ale přesto jim děkuji za posledních šest let a Arturovi Dentovi za původní i nový začátek.

A jdeme k poučení z krizového vývoje na boguje a vlastnostem nového webu:

formátování textu v komentářích:

<b>tučné</b>
<i>kurziva</i>
a href=” vložit URL”> název odkazu</a    …. z obou stran ohraničeno ostrými závorkami

——————————————————————————————-

Přidávání komentářů:

– z dobrých důvodů musí být první komentář schválen, pak již lze přidávat automaticky bez schvalování.

——————————————————————————————–

Vytvoření odkazu k reakci na komentář:

 

Prozatím lze udělat alespoň přímý odkaz, třeba takhle: 5.7.2012 v 22.57

 

Zápis vypadá takto: <a href=”#comment-50″>5.7.2012 v 22.57</a>
Číslo komentáře je ukryté v odkazu tvořeném datem příspěvku; nejjednodušší je najet myší na datum příspěvku, na nějž chci odpovídat, a podívat se na konec odkazu, který se mi zobrazí…

No a kdyby nejhůř bylo, tak na ten datum a čas najet myší, kliknout pravým tlačítkem myši a z roletky vybrat: “kopírovat adresu odkazu”. Tu pak přes CTRL+V vložitdo své odpovědi…


 

 

Pokračování bude následovat.