Telefonická objednávka pizzy v roce 2015 v EU

Aneb: Skartu bude mít každý!

 

Pizzaservis: Dobrý den! Děkujeme, že jste zavolali Pizzeriu Volcano.

Můžeme…

Zákazník: Dobrý den, rád bych si něco objednal.

P: Můžete mi nejdříve povědět Vaše NIDC?

Z: Moje Národní Identifikační číslo je, ……. malý moment……..6102049998-45-54610.

P: Děkujeme, pane Haluška. Bydlíte v Růžové ulici 25 a Vaše telefonní číslo je 421-70-645-62-45. Vaše číslo do zaměstnání ve firmě Rourky a trubičky s.r.o. je 421-70-455-87-87, klapka 47. Z kterého telefonu voláte?

Z: Cože? Jsem teď doma. Odkud máte všechny ty informace?

P: Jsme napojení na národní modul Evropského informačního systému.

Z: Aha, no dobře. Chtěl bych si objednat dvě z Vašich speciálních pizz s extra porcí masa.

P: To by pro Vás nebylo vhodné.

Z: Prosím?

P: Podle Vašich lékařských záznamů máte vysoký krevní tlak a extrémně vysokou hladinu cholesterolu. Vaše zdravotní pojišťovna by Vám Vaši velmi nezdravou volbu jídla určitě nepovolila.

Z: A do háje! A co byste mi teda doporučili?

P: Mohli byste vyzkoušet naši sójovo-jogurtovou pizzu s nízkým obsahem tuku. Určitě Vám bude chutnat.

Z: Jak můžete vědět, že mi bude chutnat?

P: Minulý týden jste si přece v knihovně vypůjčil knihu Sójové recepty pro gurmány. Proto si myslíme, že by Vám tato pizza vyhovovala.

Z: Tak teda dobře. Vezmu si teda tyto dvě pizzy, rodinnou velikost prosím. Kolik mě ten špás bude stát?

P: Výborně, to by mělo pro Vás, Vaši manželku a Vaše čtyři děti stačit.Ten špás, jak jste to nazval, Vás vyjde na 40 euro.

Z: Dám Vám číslo své kreditní karty.

P: Je nám líto, ale budete muset zaplatit v hotovosti. Úvěrový rámec Vaší kreditní karty jste přečerpal před 12 dny.

Z: Aha, tak teda skočím do bankomatu pro peníze, abych měl, až přijede Vaše dodávka.

P: Obávám se, že ani z toho nic nebude. I kontokorentní úvěr na Vašem osobním účtu jste už přečerpali. Možná by vám mohla půjčit ta paní Vajcíková z přízemí. Podle našich záznamů dostala včera důchod a po zaplacení nájemného a všech poplatků by ještě měla mít 52 euro, pokud mezitím nebyla nakupovat…

Z: To je jedno. Jednoduše ty pizzy pošlete. Peníze budu mít připravené.Jak dlouho to bude trvat?

P: Budeme mít trochu zpoždění, máme mnoho objednávek. Odhadujeme to zhruba na 30 minut. Pokud ale spěcháte, můžete si pro pizzy přijet a vyzvednout je osobně, když budete mít peníze. Ale myslím si, že transport rodinných pizz na motorce není příliš pohodlný.

Z: Odkud víte, že jezdím na motorce?

P: Je tu poznámka, že jste přestali splácet Vaše auto. Ale motorku už máte splacenou, takže předpokládám, že ji používáte.

Z: Ale teď jste mě už fakt nasrali, vy…

P: Dávejte si laskavě pozor na jazyk, pane! Kvůli urážce na cti státního úředníka jste už byl v roce 2009 trestaný.

Z: – lapá po dechu –

P: Přejete si ještě něco?

Z: Ne, děkuji. Vlastně ano, nezapomeňte mi přibalit ty dva litry Eurocoly zadarmo, jak to slibujete v reklamě!

P: Je mi líto, ale vylučovací doložka k EU normě č. Y236 Z5630098/2010  výdej slazených nápojů zadarmo diabetikům přísně zakazuje….

 

 

Pride & Prejudice

Zuzana Chlumská

Někdo si komplikuje život předsudky, jiný je celkem v klidu a na předsudky rád zapomene. Těžko ovšem zapomenout, je-li nám stále připomínáno.

Prague Pride. Pride možno překládat nejen jako hrdost, ale též jako pýcha! Nerozumím!

Hrdost a pýcha na co? Na to, co je dané? Třeba na modré oči?

 Hrdý mohu být pouze na svůj výkon, nebo ještě tak na výkon skupiny, ke které patřím a které jsem k výkonu dopomohl – rodina, pracovní kolektiv, lidé země, ve které žiju.

 Říkali, že chtějí být normální. Jako ti ostatní. Tak jsou. Ale zřejmě to nestačí.

Jim to nestačí…!

 To není demonstrace normálnosti nýbrž jinakosti. Demonstrovat svou jinakost znamená se vydělovat.

 

Ti, co svou předurčenost přijali, nemají zapotřebí to dávat najevo. Normálně žijí, normálně se milují, normálně pracují…bez humbuku a demonstrací … prostě normálně…

 

 

 

O jednu třetinu starostí méně

aneb: jedna třetina potřebných zásob je na místě, kde má být:

první třetina doma

seno 2012

teď ještě upravit a dobře upevnit to zakrytí , aby to déšť a sníh neničil…A asi začnu dělat dřevo, protože mi zmizely vlašťovky. Peří, že by je sežral kocour, jsem nenašel, ale kdyby už měly odletět, bylo by to velmi znepokojující… 🙁

 

Začínám pomalu vidět

světlo na konci tunelu… Teď jsem dokončil hovor se sedlákem od Budějc, který polaří, nemá žádný dobytek, a sehnal jsem dalších 60 balíků sena a dokonce i slámu, protože se mu ji podařilo sklidit před těmi kroupami. V bance jsem zaťal sekyru – nebudete tomu věřit, ale oni ti sedláci to chtějí před nakládáním zaplatit –  a jdu udělat místo na dalších ca 50 balíků, které musím v sobotu dovézt.A jakkoliv to zní neuvěřitelně, ten dopravce to chce také zaplatit. Hned.

Já nevím, kam ten svět spěje…

A to neustále čtu o špatné platební morálce, druhotné platební neschopnosti, insolvencích kvůli neplacení, o tom jak je třeba opatrně dělat dluhy a půjčené peníze rozumně investovat a neprožrat je…

…a poučení si z toho neberu, protože ten můj úvěr je přesně na prožrání … 🙁

PS.

Pokud byste někdo měl, jako ti “velcí” investoři (4,5 milionu do pěti start up projektů ” 😀 ) v České televizi, rizikový kapitál pro start up do zimy, neváhejte, investujte  a já vám po jaru objasním, proč se ten kapitál nazývá “rizikový”.  I bez televize. 😀 😀

 

PPS

A když už se hádáte, tak si prosím nenadávejte, zatím co pracuji. Já u toho momentálně opravdu nemám čas sedět a řešit zbytečné malichernosti !!!! Já jsem rád, když se mi to podaří občas dočíst.

Slovo do pranice

Zuzana Chlumská

A je to tady!

“Česko bude muset řešit negramotnost, 50 tisíc lidí nemá ani základní školu.”

http://www.novinky.cz/domaci/275026-cesko-bude-muset-resit-negramotnost-50-tisic-lidi-nema-ani-zakladni-skolu.html

A nemylme se, nejsou to jen Romové a těžší dyslektici. Jsou to všichni ti, kdo se ve škole pořádně číst nenaučí a mimo školu nečtou vůbec. Takže zapomenou i to málo, co se naučili.

Zkuste si představit, že negramotná je třeba celá Jihlava!”

A bude hůř, protože v tomhle má nezastupitelnou roli rodina, která musí dohlédnout, aby dítě doma četlo. Není myslitelné, aby každé dítě ve třídě těch potřebných 2500 hodin načetlo ve škole. To by už nezbyl čas nic jiného.

A bude ještě hůř, protože ve jménu “svaté integrace” mají se rušit zvláštní školy, kde bylo méně žáků ve třídě a učitelka měla na slabé žáky víc času.

A ještě hůř – školy nemají peníze, tak se budou slučovat třídy a místo 25 žáků jich bude třeba 35. A odnesou to, jak ti nadanější, kteří se tam budou nudit, protože bude nutno postupovat pomaleji, tak ti slabí, na které už skoro žádný čas nezbude.

A ti, kteří školu nedokončí, pak obvykle ani nejdou do učení a jsou to prostě jen další kandidáti na sociální příspěvky, ze kterých budou žít oni sami, jejich děti a děti jejich dětí…

A je vůbec nutné trápit ty děti na druhém stupni učením látky, která je naprosto nezajímá, kterou v životě nebudou potřebovat a vlastně se jí ani nenaučí a dobrá je jen k tomu, aby z ní propadly?

Nebylo by nakonec lepší věnovat se spíše upevňování základních znalostí, které v životě určitě potřebovat budou (čtení, psaní, počítání) a ušetřený čas věnovat manuálním dovednostem, protože ty děti většinou nejsou nešikovné.

Proč nepřesunout základní výuku jednodušších řemesel na druhý stupeň? Tak, aby dospívající v 15 už měl základní ponětí o některém řemesle, které by ho mohlo uživit. Pokud pak ještě absolvuje učební poměr – tím líp!

Takové dítě totiž dostane aspoň šanci něco vůbec umět a získat základní pracovní návyky.

Křik bojovníků o rovnosti šancí všech dětí neobstojí. Dítě, které vyjde ze školy v 7 třídě a funkčně negramotné totiž vlastně neumí téměř nic!