ČNB a boj s deflací

Petr Moses

Nedávno nás potkalo rozhodnutí ČNB stabilizovat českou korunu na kurzu 27Kč/EUR. Je to zatím poslední střípek bankovní rady ve snaze o “rozhýbání” české ekonomiky.
Na první pohled bychom mohli říci, že se bankovní rada inspiruje americkým FEDem, a že pan Krugman je její hlavní poradce. ČNB postupně snížila výši úroku, za který půjčuje komerčním bankám až na 0.05%, tj. za pětset korun ročně úroku jim půjčí celý milión. Cílem těchto operací je “napumpovat” do hospodářství co nejvíce peněz, aby tyto spustily inflaci a tím také hospodářský růst. Nedovolím si diskutovat o užitečnosti či škodlivosti inflace, ani vhodnosti či legitimitě daných kroků. Zkusím poukázat na motiv, který zatím nebyl  zmiňován a tím je neutěšený stav našich bank.
ČNB vykonává dozor nad bankami. Jedná se například o Komerční banku, Českou spořitelnu. Tyto banky přinášejí pravidelné miliardové zisky svým akcionářům. ČNB je oceňována za příkladný dohled nad těmito bankami, krizí propluly velmi dobře. Jak je to možné? Českou republiku nepostihla krize? Banky nemají nedobytné pohledávky u svých věřitelů? ČNB sama říká, že banky nedobytné pohledávky mají. Jde o pohledávky z hypoték, které byly poskytnuty developerům na stavby bytových domů za “předkrizové” ceny. Mnoho těchto domů je dodnes neobydlených. Byty jsou v dnešní situaci neprodejné. ČNB bankám mohla nařídit, aby si připravily rezervy na odpis pohledávek, ale nenařídila. Mezitím několik desítek miliard Kč odteklo z bank jako zisky zahraničním matkám. ČNB se rozhodla tuto “krizi stavebnictví” řešit masivní inflací – otevřením úvěrových stavidel. Není problém získat hypotéku za 2-3%. Ale ani tak nízké úvěry nemotivují občany k nákupu nemovitostí, zejména těch “předkrizových”. Trh se v závislosti na lokalitě propadl o 30%, ceny klesly na úroveň roku 2004 i níže. V takovém případě jsou drahé byty neprodejné.
Nyní nastupuje poslední páka, kterou ČNB má – snaží se vyvolat mezi občany a střadateli paniku a donutit je ke koupi nemovitosti – kotvy na rozbouřeném finančním moři.  ČNB nechápe, že téměř každý, kdo mohl mít nemovitost, si jí pořídil. Málokdo si nemovitost koupí jako investici s hypotečním úvěrem – obzvláště po zkušenosti, že ceny domů a bytů mohou nejenom stoupat ale i klesat.

Shrnutí:
V článku jsem se snažil uvažovat, že kroky ČNB nejsou hloupé nebo zmatené, ale mají určitý úmysl.
Tím úmyslem je pomoci hospodaření českých bank, které mají desítky miliard “utopených” ve stavebních projektech. Způsob pomoci až do října 2013 spočíval v poskytování úvěrů za téměř nulový úrok. Když to nepomohlo, zkouší ČNB od listopadu vyvolat mezi občany paniku, a doufá, že lidé budou kupovat i zatím neprodejné byty, resp. podniky rozšíří výrobu do zatím prázdných hal.

Co by měla ČNB dělat?
Myslím, že místo roztáčení kol inflace měla nařídit bankám, aby si vytvořily rezervy na nedobytné pohledávky.

Jak pokus o nastavení kurzu koruny dopadne?
ČNB vydrží bojovat proti trhu několik měsíců, přičemž každý měsíc boje jí může přijít na miliardy Kč.

Odkazy:
Varování čnb
http://m.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/232320-cnb-varuje-era-levnych-bytu-skonci-investujte-co-to-jde/
Analýza trhu s nemovitostmi v Praze
http://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/financni_stabilita/zpravy_fs/fs_2010-2011/fs_2010-2011_clanek_iii.pdf

Disclaimer:
Omlouvám se za formu článku i nepřesnosti, budu vděčen, pokud se tomuto tématu bude věnovat někdo s větší odborností.