Takovýto hlas z EU nezní… :-(

Zkrácený překlad projevu Teda Cruze (vynechal jsem osobní a ilustrační pasáže, vzdálené českému publiku.
Blahopřeji Donaldu Trumpovi k včerejší nominaci.

Dušan Neumann

Nominační sjezdy bývají vzrušené veselím, ale odhlédnu k událostem minulých týdnů, dovolte mi, abych se zmínil o o tom, o co skutečně jde. Před dvěma týdny si devítiletá Caroline bezstarostně hrála s otcem a přáteli, jak si šťastné dítě má užívat dětství. Dokud její otec, policista, nebyl zavražděn když chránil v Dallasu demonstranty zesměšňující a urážející policii. Nevím, koho Michael Smith volil v minulých volbách, ale vím, že to byl bývalý ranger, který bral svou službu vážně, miloval svou vlast a spoluobčany. Jeho život a práce dávají nový smysl literárnímu “zemřít pro lásku, znamená žít láskou.”
Když jsem přemýšlel o dnešním proslovu, nedokázal jsem vypudit příběh Michaela Smithe. Snad proto, že jsem viděl video toho děcka, snad proto, co se stalo v Orlandu, v Paříži, v Dallasu, Baton Rouge a v Nice. Vtírá se otázka, co když je to naše poslední chvíle tady, žil jsem podle svých zásad, udělal jsem vše pro svou zem? O tom jsou tyto volby. Nebojujeme o nějakého kandidáta, o nějakou politickou kampaň, ale protože chceme svým dětem a vnoučatům říci, že jsem učinili to nejlepší pro jejich budoucnost, pro naší zem. Amerika je víc než kontinent mezi dvěma oceány Amerika je idea, jednoduchá, ale mocná : svoboda je podstatná. (tady mám problém s překladem – čeština to neumí říci tak přesně – freedom matters). Většinu lidské historie, byla vládní moc nevyhnutelnou konstantou života : vláda vyhlásila zákon a lid poslouchal. Ne zde. Nemáme krále ani královnu, Nemáme diktátora. Lid omezuje vládu. Náš národ je výjimečný, protože je zbudován na principu nejsilnějších anglických slov: Chci být svoboden. Ještě snad nikdy nebyla tato věta více potřebná než dnes. Dnes tu jsme rozpolcený národ – stranická nevraživost, zloba a dokonce nenávist trhají Ameriku. Občané jsou naštvaní, právem naštvaní, na politické kruhy, které cynicky zrazují dané sliby a ignorují vůli občanů. Máme navíc a dlužíme to padlým hrdinům za naši svobodu. Obama a Clintonová Vám také slibují, že jim jde o budoucnost našich dětí. Chci jim to věřit. Ale je tu propastný rozdíl mezi naší a jejich vizí budoucnosti.
Jejich je strana, která si představuje, že ISIS je druholigový protivník, s nímž je možno jednat a na smrt Američanů v Benghazí se reaguje stylem “jaký je mezi námi rozdíl”. Důvěřuji v jednání Iránu, který má v kalendáři oficiální svátek “Smrt Americe” a “Smrt Israeli”. Přátelé, to je šílenství. President Obama je člověk, který dělá všechno pozpátku. Chce zavřít Guantanamo a otevřít hranice, Exportuje naše pracovní místa a importuje teroristy. Tak dost.
Máme lepší vizi budoucnosti : návrat ke svobodě.
Vzdělávání -svobodu volby vzdělání vašeho dítěte i když nejste tak bohatí jako Obama nebo Clintonovi.
Zdravotní péče: svoboda volby lékaře bez omezení Obamacare.
Daně: zabezpečit rodinu, aniž by vám berňák style klepal na dveře.
Internet : svobodný, nezdaněný, neregulovaný. A zdejší – nedat ho Číně ani Rusku.
Svoboda znamená svobodu projevu a ne politicky korektní “bezpečné” zony.
Svoboda je i náboženskou svobodou – ať jste křesťany, židy, muslimy nebo atheisty. hetero nebo homo, Listina práv nám garantuje právo žít podle vlastního svědomí.
Svoboda znamená prábo držet zbraň a chránit svou rodinu.
Svoboda znamení soudce Nejvyššího soudu, kteří vykládají Ůstavu a nediktují politická rozhodnutí.
A svoboda znamená, že Ůstava garantuje státům právo vybrat si takovou politiku, která odpovídá místním zvyklostem a tradici. Colorado se m§že rozhodnout v něčem jinak než Texas, New York než Iowa. Diversita. Tak to má být. Pokud ne, jaký by mělo smysl udržovat jednotlivé státy?
Hillary Clintonová věří, že stát by něl rozhodovat o všem ve vašem životě. Vzdělání, zdravotní péče, manželství, svoboda projevu – vše nadiktováno z Washingtonu.
Něco mocnějšího se vzdouvá. Vidíme to v obou stranách. nejen zde. Viděli jsem vzpouru proti byrokracii v UK, bezprecednční Brexit. Občané se staví proti vládě. Je to významné vítězství. Lidé mají plné zuby politiků, kteří nenaslouchají jejich přání, mají dost zkorumpovaného systému z nějž tyjí jen politické elity.
Zasloužíme si systém, který upřednostní Ameriku. Ať postaví zeď, proč ne. když za ní budeme v bezpečí.
To zastaví příliv teroristů vydávajících se za uprchlíky.
Zasluhujeme si obchodní vztahy a smlouvy, které které upřednostní zájmy amerických zemědělců a výrobců před globalistickými zájmy protlačovanými lobbyisty.
Poked zvolíme svobodu, bude naše budoucnost světlejší.
Svoboda vrátí pracovní místa, průmyslovou výrobu, nižší daně a vyšší mzdy.
Svoboda vytáhne lidi ze závislosti na státu k pocitu důstojnosti z práce.
Můžeme to dokázat. Před 47 lety jsme poslali člověka na Měsíc. To je síla svobody.
Jsme strana svobody. První republikánský president Abraham Lincoln podepsal zrušení otroctví.
Prosadili jsme zákon o Občanských svobodách.
Za svobody zemřel i seržant Michael Smith.
I naši vojáci a Marines bojující proti radikálnímu Islámu.
I rodina Altona Sterlinga vyzývající k ukončení násilí, i rodiny v Charlestonu odpouštějící bigotnímu vrahu.
Zasluhujeme si vůdce stojícího pevně na principech svobody. Odhoďte zlobu ve prospěch lásky.To je standart platný pro všechny. V listopadu nezůstaňte doma, Povstaňte a mluvte, a volte podle svého svědomí, volte kandidáty jimž důvěřujete, že budou bránit vaši svobodu věrni naší ústavě. Láska ke svobodě umožnila milionům spoluobčanů dosáhnout snů. Musíme využít naší chvíle, nevzdat boj za svobodu, bránit naše Bohem daná práva, i těm, s nimiž nesouhlasíme, aby až zestárneme, na konci našeho údělu, před konečným sbohem, budeme moci říci “freedom matters” a podílel jsem se na něčem krásném., Díky a bůh ochraňuj USA,