A jedéém !

Vzhůru do nového roku  a k novým překvapením!

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Šumavák. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 804 komentářů u „A jedéém !

  1. 1800 — Špatné to v principu jistě není, také těžko po někom chtít, aby investoval, pokud by si nemohl vybírat zisky. Ale já bejt vláda hledící do dálného budoucna, samozřejmě bych se snažil, aby průmysl byl ve vlastnictví residentů a aby přinášel zisky jim; ony se pak už samy od sebe nějak rozptýlí do celé ekonomiky.

    Co vadí mně a s čím neumím nic dělat, je, že do těch českých fabrik pod zahraniční kontrolou nedokážu investovat. Mohu si sice koupit akcie jejich zahraničního majitele (jsou-li obchodovatelné veřejně), jenže ten často penězmi, co získal tady (mimochodem nejen z dividend, ale i různými triky), látá díry, které mu způsobily mzdové náklady na Západě, tamní ekologické i jiné regulace, a tak podobně, takže sám tolik ziskový zdaleka být nemusí.

  2. Ale já bejt vláda hledící do dálného budoucna, samozřejmě bych se snažil, aby průmysl byl ve vlastnictví residentů a aby přinášel zisky jim” Já bych se podobného vládního snažení (a téhle vlády zvlášť) sakra bál. Vláda ať nepřekáží, to je nejlepší co může (ne)udělat.

  3. Nojo, jenže historická zkušenost je ta, že právě takhle vlády úspěšných zemí v minulosti postupovaly velmi často; z několika důvodů, krom uvedeného také např. nechtěly, aby se ekonomika dostávala pod přílišný vliv cizí mocnosti.

    Ovšem — a v tom máš samozřejmě pravdu — je potřeba míti na paměti, že vlády neúspěšných, bankrotujících zemí zhusta postupovaly némlich stejně. Pořád si matně vzpomínám na barvité historky rodinných známých, jak dáma nonšalantně prochází letištní kontrolou někde v Argentině, na rameni kabelku s bůhvíkolika kily stříbra…

  4. To se to brší přebytek, když litr benzinu stoji v Německu 1.30 E (v Česku asi 1.E, – 28 Kč z nichž cena bemzinu představuje 6Kč), a v Německu bude to zdanění ještě tvrdší- V US státech s nejnižším zdanění spadla cena pod 10Kč za litr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *