BFPT 2014 facit

Prase, jako jediný účastník zájezdu, nepřežilo. Ostatní bez problémů.Během naší služby se kromě jednoho, sousedem  přeraženého sloupu veřejného osvětlení, nic mimořádného nestalo.

Slunce svítilo, pivo teklo a vládla všeobecná pohoda.
K nahlédnutí zde: http://veraposp.rajce.idnes.cz/Sumavak_2014-10-05

a zde: http://aerokarel.rajce.idnes.cz/BFPT_2014

Kdo zaváhal, zaváhal!

PS.
Na tom nabouraném sloupu bylo zajímavé, že i když řidič vystoupil a do té hospody (asi) teda šel pěšky, bylo kolem ještě dvě hodiny po nehodě srocení policie, hasičů, sanitky, auta údržby veřejnéhpo osvětlení, postaveny stožáry s reflektory osvětlující místo činu, zastavena doprava na hlavní silnici… kdyby tam spadlo letadlo, tak bych to chápal.
Ale takhle? Když se nikomu nic nestalo?

PPS.

A v ČT právě řeší, jak ubývá domácích zabijaček, že “ti mladí nedbají na tradici”… lépe nekomentovat.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Šumavák. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

883 komentářů u „BFPT 2014 facit

  1. Zeman poblahopřál vítězům s tím, že aby prý neusnuli na vavřínech. Vavřín je bobkový list, že? Příhodné…

  2. No a teď koukám na výsledky do senátu – ten Hampl tam snad ještě i nakonec proleze… Jsem si říkal – to je kariéra – z rektorátu na kandelábr… No a teď snad z kandelábru do senátu…

  3. Nadívaná krůta a dýňový koláč (pumpkin pie)
    jsou tradičními pokrmy na americký Den díkuvzdání 🙂
    Se šťouchanými brambory a brusinkovou marmeládou zvanou omáčka to náhodou není vůbec špatné; koláč je samozřejmě jako dezert.

  4. Nic neoslavuju skimici. Snad jen to, že se sejdeme u oběda a že je neděle a venku hezky.

    Krůtí stehno je poměrně levné a rodina krůtu ráda a tak ho kupuju dost často.
    Dýňová polívka je rychlá a jednoduchá a u nás oblíbená a v téhle roční době taky není výchozí surovina drahá.

    Dokonce uvažuju, že bych si napřesrok na chalupě nějakou tu dýni vysadila. Máslovou nebo hokaido. Jen nevím, jetsli by z toho nakonec neměli prospěch hlavně různí zahradní ožírači.

  5. Kdy je Den díkůvzdání?

    U nás se peče nadívaná krůta tradičně na Boží hod vánoční. V poslední době ale pečeme jen kus a nádivku vedle, protože jsme vždycky dojídali ještě týden ohřívanou bóžohodovou krůtu a už to nikdo nechtěl.
    A brusinkovou marmeládu můžu k lecčemu, jen se mi nějak nepovedlo letos nasbírat brusinky. Ale červený rybíz je docela vyhovující náhradou. Lepší, než omáčka ze sušených brusinek.

  6. Matzurko – já proti tomu nic nemám. Vím, že krocan je něco jako americký národní hrdina protože zemi zachránil před indiány. Proto mu dodnes potomci francouzských kolonistů říkají poule d’Inde – Pták z Indiánova (nyní zkracují na La Dinde). Angličani mu tenkrát říkali Turkey. Ti si totiž popletli s perličkou, která byla opravdu dodávána z Turecka.

  7. maYdo,

    pokud mne paměť neklame, tak třetí čtvrtek v listopadu. A nádivka se většinou peče taky zvlášť, dokonce lze připravit i na sporáku. Ty brusinky jsou v podstatě marmeláda, chutnalo mi to zejména s přídavkem pomerančové kůry 🙂
    Krocana mají na vánoce znovu, to asi podle zvyku v UK.

    Skimici,
    asi tak 😀
    Ale ne před Indiánama, ale Otce Poutníky před smrti hladem. Dostali je darem od Indiánů, které pak za odměnu začali systematicky likvidovat.

  8. Hmm, Páně – to bude asi nějaký speciálně vyšlechtěný katolický prasátko… Tomu bych rozumněl – to naše sice nebylo druhu Páně, ale z tý krve byla výborná prdelačka a jelítka, z toho těla neméně vynikající další dobroty… (viz výše)
    Na to Páně – to je nejaký speciální řeznictví? Jen pro katolíky? Nebo vedou i maloobchod? Já jsem Páně ještě neochutnal… Natož z Páněte prdelačku či jelítka…
    No, ale protože katolíků je u nás míň než buzerantů – necelá 3% proti minimálně 4%, asi se velkochov nevyplatí… Odkud je dovážej? Tipoval bych z Číny, jako ostatně všechno… Čínský vepřový ve vlastní šťávě bylo pověstný, ale čínský Páně ve vlastní šťávě jsem v krámech ještě nezahlíd…

  9. maYdo,
    pokud ano, tak v některé ze svých amerických kuchařek v AJ. Můžu přeložit a zveřejnit; ovšem prakticky jsem to nikdy nepekla. V podstatě jde o křehký koláč, do něhož se dává “nádivka” z rozmixované dýně, okoženěné směsí podobnou perníkovému koření. Na talíři se může ještě dozdobit šlehačkou, ale přiznám se, nijak zvlášť mne to neoslovilo.
    http://www.foodnetwork.com/recipes/nancy-fuller/from-scratch-pumpkin-pie.html
    Poprvé se to peče a baští na Halloween, aby se zužirkovaly vnitřky vydlabaných strašáckých luceren.

    Pro méně zdatné kuchařinky je ta “skořápka” neboli “crust” prodávaná i hotově – buď jako u nás listové těato v balíčku, nebo i v alobalové formě, stačí naplnit (náplň čili “filling” se dá samozřejmě taky koupit….). Ale to pak nejde ze zbytku těsta navrch udělat vykrajované lístky nebo jiné ozdoby 🙂

    Ale mnohem tradičnější je americký jablečná koláč “apple pie”, který má ovšem tolik variant, že je těžké vybírat. Ten se ale vyznačuje tím, že na náplni je ještě vrstva těsta, a ta jablka se drobátko navrší, takže je to kopeček.

  10. 2 Matzurka – ad první odstavec – to skoro vypadá, že tam chybí závěr dle Magdaleny Dobromily Rettigové – “a za stálého míchání zvolna vyléváme do záchodové mísy”.

    ad třetí odstavec – tedy něco jako pizza “Calzone”? Babička taky často dělala jabkovej koláč mezi dvěma vrstvama těsta, ale ta to roztáhla doplacata a jen spojila po okrajích… No a ty propečené okraje, které se pro návštěvy okrajovaly, byly na tom skoro to nejlepší…

  11. Matzurko, díky, ten popis vcelku stačí. Ono je na internetu receptů hodně a různých, třeba itavých , kde se dýně dává i do těsta a je to spíš taková buchta.

    jen jsme chtěla vědět, co z toho je ten echt americkej dýňovej koláč. Děcka si najednou na starý kolena vzpomněli, že chtějí na haloween dlabat dýni, tak abych věděla, jak naložit s odpadem 🙂

  12. skimici,
    díky, to je milé.
    To ještě byla hudba, k níž netřeba potrhlých spandexových kostýmů či obnažení interpreta, umělých mlhovin a ohňostrojů, zesilovačů a repráků trhajících bubínky posluchačů, a nic neříkajících a nerýmujících se textů, které spíš vztekle vyřvávány než zpívány….
    Asi fakt stárnu 🙂

  13. No jo, pánové, ale jezdit pro brusinkovou omáčku do IKEy, to radši ten doma zavařený rybíz. 🙂

    PeSi, uvedený postup si nemohu dovolit, i takhle jsem v baráku známá jako Ta, co ucpává odpady. Vylévání čehokoliv do záchodu je u nás v baráku choulostivé téma 🙂

    A kompost máme.

  14. maYdo,
    mezi brusinkama a rybízem bych šacoval docela propastný rozdíl 😀 Jinak brusinky z Ikea celkem běžně používám, protože mi připadají ve srovnání s brusinkami z jakéhokoli superhyper mi tak o 100% víc chutná. U nás brusinkovníky nerostou a vzhledem ke globálnímu oteplování asi nikdy neporostou, ba dokonce jsou na ústupu i borůvky, takže výroba vlastní brusinkové klevely, či jiného melšpajzu nepřipadá v úvahu. A že bych jel na brusinky někam do Čiernej pod Bruchom, či Horoucích Prdelákovic a vlastnoručně je tam trhal… 😀 😀 😀 to bych si ruku urval a nafackoval si s ní, abych se probral ze šoku. Podobně v Ikea kupuju i omáčku SÅS SENAP & DILL na lososa, protože mi chutná.

  15. Ptakopysku 🙂

    určitá podoba by tu byla, ale nejsem to já 😀
    No a zpráva pro Martina – akorát jsem naložil na vozík beton, který jsem onehdy rozbil sbíječkou.. Ještě mě asi 8 kubíků čeká……. 😀

  16. Mám někde založenou papírovou fotku (dělali jsme kdysi takovou studii o Brandisové) Kde skéče přes tu “vodu” V louce vymletá 4 m široká díra, kolmé stěny dolů a dole ve vodě stál kůň(hluboko pod okrajem).
    Jak jsem jezdil military, tak u tohohle bych velmi váhal.

    Ony ty hluboké příkopy měly svůj význam… jak se dnes ten žokej choulil v tom “žlábku” za irskou… a stejně se tam neschoval.
    Když byl ten příkop metr široký a metr hluboký, tak si tam klidně mohl sednout a dát žváro, protože byl v bezpečí.

Napsat komentář: PeS Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *