Jaro??

Tak jsme se dočkali prvního jarního dne.Ale jaro vypadá jinak.Tak, jak jsem byl venku, tak to vypadá, že kromě pár pomýlených sněženek příroda ještě spí. Ani kočičky, ani pootevřené pupeny, ba ani kopřivy ještě nevykukují.
Venku je ráno den co den kolem -5 až -8°C, přes den kolem nuly, poletuje sníh a po slunci ani památka.

A jestli se Němci trefí s tou předpovědí, tak pro následující dny slibují až -15.Doufám, že se mýlí a nebo to bude jen na vrcholcích Alp.

Po okolí se tluče chřipka s angínou, i koně trochu pokašlávají, protože shodili zimní srst a ona je dál zima.Jen kocour asi má jaro, protože se někde toulá – toho už jsem týden neviděl. Pokud ho teda někdo třeba nepřejel. 🙁

Začíná to být únavné a přestává mě to bavit.

PS
A přišel mi mail od přátel, kteří si upravili staré vojenské auto na obytné a cestují teď po jižní Americe, momemtálně jsou v Chile. Chcete-li se podívat, jak vypadá jaro jinde…tak  ZDE.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Šumavák. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 085 komentářů u „Jaro??

  1. Jo, Rputi, my tu máme vánoce, nebýt na lavičkách sníh, tak by už téměř nepřečnívaly 🙁
    Majlmo mi došlo pár výborných odkazů. Obzvláště ten první mě, jako kdysší šéfku dopravy v TS, vzal za srdce.. paráda, ovšem ta cena bude asi děsná..
    Nový stroj z Německa – fantazie – http://www.youtube.com/embed/L3j6HaAieEU?rel=0
    Atlas hub, jaký možná neznáte. – http://www.houbareni.cz/houby.php
    Steve Martin: The Great Flydini | RubyTooth – http://rubytooth.com/link/45516

  2. Př těch stálých nářcích na počasí, které slyším a čtu, zde i jinde, bych rád připomněl diskusi z loňského roku:
    https://sumavak.blokuje.cz/o-jednu-tretinu-starosti-mene#comments
    (13. srpen 2012)

    1 Rpuť napsal:
    13.8.2012 v 10.15

    K tomu senu gratuluju, ale s těma fóglama jsi mi radost neudělal. Jdu číhat na vlaštovky.

    Loki – co říkají brablenci?

    Na to jsem jí odpovídal následovně:

    4 Loki_F napsal:
    13.8.2012 v 12.22

    Rputi,
    mravenci druhu Formica rufa se vůbec nechtějí bavit. Kupy ženou do štoku, mladé královny, které nezabloudily a které nesežrali mlsní predátoři, se vrátily do rodných mravenišť hned po rojení. A to se nerojily všechny! Moudřejší a zkušenější královny jim to zatrhly.

    Zdá se, že zelení lumíci tak dlouho oteplovali, až se z toho ochlazuje.

    I já, ač připraven, otužován a na pobyt ve vyšších polohách zvyklý, jsem si uhnal kašlíček, ačkoli jsem tu a tam přitápěl v krbu – v srpnu (protože noční teploty od Anny padaly pod 10°C !). Z ještě vyšších poloh jsou již hlášeny přízemní mrazíky při vyjasnění.
    Podle vývoje minulých pluviálů by toto mělo kulminovat někdy kolem roku 2030.
    Možná již kolem roku 2020 se zelenými lumíky začne topit, pokud již nebudou utopení…

    };D)))

    a protože jsem nakoukl do té diskuse i dále, uvědomil jsem si, že tam ještě mohutně do nikam nevedoucí náboženské debaty přispíval Rejpal t&T, ale velmi racionálně také jura-p.
    Již tehdy to bylo ve znamení Vanitas, vanitatum… nebo, jak píše Martin TT: Je to marné.

    Apropó: jura-p(e), hrome, žiješ ještě?

    A užijte si svátky jara dle své nátury i zvyků…
    };-D

  3. Zpravodajství z dálného amerického severovýchodu,

    teplůtka kolem šedesáti eFů ve stínu, když vykoukne sluníčko, tak už skoro sedmdesát. Semišky, pláťáky, tričko s krátkým rukávem a vestičku a jdu se podívat ven. Všem krásné svátky.

  4. Dano, u nás sněhu stále přibývá, silnice se vyprazdňuje. Zítra ráno půjdu po mrskačce s lopatou, abych se k sousedkám prohrabal. To bude sranda, ale odpoledne musím do Brna, vrátit vnoučata. Jako obvykle, nemám obavy ani z cesty, ani ze sněhu a ledu, ani z auta. Jen ať se mi v našich kopcích nepostaví do cesty převrácený blbec. Na dálnici snad ve svátek po obědě nebude ještě honba šílenců. Tož tak.

    Upekli jsme dva jablkové štrůdly, aby bylo zítra pro mrskáče a jak jsme je nechávali vychládnout, tak jsme je oba dva snědli. Oba dva štrůdly všichni čtyři snědli. Je to radost, nemuset děti nutit do jídla.

  5. Jó štrůdl,

    jeden můj známej balkánec měl na Plzeňský prodejničku a dělal Bůrky. Štrůdl plněnej mletým se zeleninou a kořením. Dycky naolejoval pult, těsto rozmačkal a pak s ním třikrát zatočil nad hlavou a byla nádherná placka. Já to taky jednou zkusil a zasranej jsem byl od hlavy k patě. Ale že bych si bůrka dneska dal, to jóóó.

  6. Loki,
    zdravím, tak tos mne nepotěšil, ale pluviály určitě nekecaj (a mravencům věřím ještě více). V uvedenou dobu jsem se zřejmě dovolenkovala, tak mi to ušlo.

    Kulinářské okénko – tvarohová bábovka mizí, beránek taky, perníčky i linecké mám ještě zbytek usyslený na zítra, tak váhám, jestli udělat tvarohový višňový koláč nebo višňovo-tvarohový štrůdl. Ale asi se na to vyspím a rukávy vyhrnu zítra ráno 🙂

  7. hipíku – dovolím si opraviut “Burek”! To jsem nejedla už asi 30 let – ale je to sakra dobrý!

    Nepoužívá se na něj listové těsto, ale v našich poměrech je povoleno.
    Recept:
    Suroviny:

    1 balení listového těsta
    200 g mletého vepřového
    200 g mletého hovězího
    150 g sýru Balkán
    150 g sýru Eidam
    máslo
    lučina
    1 l kysané smetany
    sůl
    pepř
    mletá paprika
    olivový olej
    2 cibule
    pečící papír

    Postup:

    Nejprve si připravíme náplně:
    Masová náplň: Na pánvi osmahneme nakrájenou cibuli a přidáme mleté maso. Osolíme, přidáme mletou papriku a dochutíme kořením.
    Sýrová náplň: Nastrouhané sýry smícháme s lučinou, máslem a kysanou smetanou. Dosolíme a ochutíme.
    Z listového těsta připravíme pláty, které potřeme olivovým olejem. Na ně vrstvíme připravené náplně, které prokládáme dalšími pláty těsta. Vše opět potřeme olejem a pečeme na pečícím papíru, asi půl hodiny v předehřáté troubě při 180 stupních, po dobu 35 minut. Podáváme s miskou kysané smetany

  8. Jé Rputi,

    děkuju za recepis. Tak příští týden koupím 20 balení listovýho těsta, dvacetkrát zkusím zatočit a pak počkám na příští vejplatu, abych si objednal uklízecí četu. Hihihíííí

  9. Těsto na burek:
    500g hladké mouky (typ 550 – není každá mouka vhodná)
    10 g soli
    250-260 ml slunečnicového oleje
    Jefdnotlivé ingredience dobře promíchat a nechat stát zakryté asi 30 minut. Po té znovu promíchat, až bude těsto úplně hladké. Po té naolejovat, zabalit a nechat stát 6-8 hodin při pokojové teplotě. Před rozválením už těsto nemícháme. Množství těsta stačí na stůl 200-95cm.
    Technické video zde:
    http://www.youtube.com/watch?v=aUcEvBKwdCI
    http://www.youtube.com/watch?v=IwXbrMTJOgw

  10. Nebudu točit, nebudu točit, koupím si váleček. A Magister Rpuť mě inspirovala, díkes a jdu ven si užít jara.

  11. Hipíku, já si dělám “svůj burek” stylem pirohy – je na to takové zubaté vykrajovátko a samozřejmě to dělám z listového těsta.
    Náplň – mleté maso směs, balkánský sýr, osmahnutá cibulka, sůl, pepř, koření na mletá masa.
    Vykrojím placičku, kydnu náplň, okraje těsta máznu mlíkem, či bílkem a zavřu vykrajovátko, stisknu.
    Studené dobré, teplé naprosto vynikající.

  12. DObrý večer,nádivka se vydařila.
    U nás v rodině býval oblíbený slaný štrůdl s náplní z dušeného zelí nebo kapusty s natvrdo vařeným vejcem a uzeným. Z taženého štrůdlového těsta.

    Sněhu tu začalo přibývat, ještě že jsem nestihla přezout auto.

    Beránek je už napůl sežrán, vaří se vejce a budeme zdobit.

  13. neposouvá se nějak zemská osa? Arktida taje, lední medvědi tonou po plucích, Hipík si běhá venku v tričku a tady kurevsky sněží….

  14. Tady je krásná zasněžená noc. Tichá noc, svatá noc, hlas zvonů táhne nad závějí, kdes v dálce tiše zaniká…
    Akorát ten kalendář k tomu nějak neštymuje…

  15. Rputi, já kupoval burek ve formě jakého si hada kdysi dávno v Jugošce. Pouze tam zapomněli na maso.

  16. a nastává ten čas:

    Řezat, řezat tu havěť, žádnou nešetřit, mudroval Bobš na pondělí velikonoční.

  17. Malá ekonomická vsuvka. Zkopíroval jsem si FB syna mýho dětskýho kámoše.

    Pokud má daň z cigaret odradit od kouření,

    daň z alkoholu od pití,

    pak daň ze mzdy správně pochopili jen cikáni….

  18. zdravím z Vysočiny a přeji všem veselé váno- ehmm-velikonoce 🙁
    Včera tady napadalo nejméně 15 cm sněhu -úúú 🙁

  19. Dobré ráno: Hlášení z pevné hráze socialismu a míru: modré nebe nade mnou a mravní zákon ve mně. Zemské desky v klidu. Konec hlášení.

  20. >> westík
    Řekl bych, že dělat si apríla z daňových nápadů není moudré. Co když se toho nějaký blb bruselský chytne jak to příslovečné hovno košile?

  21. Dobré ráno vespolek,
    na jižní sněžné frontě zatím klid (ale nemluvm za Šumaváka, tam to bude jiné), jen droboučké vločičky, při 3C to snad nebude pohroma.
    Bohatou pomlázku všem 🙂 !!!

    Nickname, zdravím 🙂 !

  22. A hele, tak on Zeman zřejmě velezrádně kouří!
    Ovšem exot, co žaluje na presidenta na ministerstvu zdravotnictví, to je absolutní gól! 😀

    …”Jako hradní úředník jsem na šikanu zvyklý i z dřívějška, takže bych to kouření nějak skousnul, ale vadí mi, že kouřem z cigaret nyní trpí i vzácná umělecká díla. Dovedete si představit jak načichnou Rubensovy gobelíny? A vázy Bořka Šípka, také nebyly původně určeny jako odkladiště nedopalků,” připomíná úředník, který se se stížností obrátil nejenom na server Lidovky.cz, ale i na ministerstvo zdravotnictví.
    Zdroj: http://www.lidovky.cz/zeman-zavedl-na-hrade-kuracke-zony-zamestnancum-se-to-nelibi-plx-/zpravy-domov.aspx?c=A130330_181952_ln_domov_ani

  23. Dodatek:
    Jako apríl to samozřejmě nemá chybu. Smutné je jen to, že takového Michálka si v té roli docela dobře dovedu představit…

  24. Nickname , také zdravím ! Kdepak jste se coural ? 🙂
    Hmm, modré nebe nad sebou a mír v duši bych oželela; chybí mně peníze 🙁

  25. 2 Rpuť – ovšem ta odpověď nemá chybu: “Klidně tam můžete napsat, že vybavení Hradu popelníky nestálo českého daňového poplatníka ani jedinou korunu, protože jsme využili popelníky z Havlovy éry, které by jinak zbytečně ležely ladem.”

Napsat komentář: Matzurka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *