Když se daří, tak se daří…

To byl  a je závěr týdne samá radost! Napřed mi došla sláma, protože ten, co mi ji slíbil, ji „prostě nemá“. Tak jsem pracně sehnal dva balíky v Rakousku od toho biosouseda. Při uklízení a navážení sena mi chcípnul traktor. Málo nafty a srknul si vzduchu.U mého, kvalitního předválečného veterána je to zábava asi tak na hodinu, než se to podaří odvzdušnit a znova nastartovat. Když se to podaří.
Včera jsem ušlapal hnůj,  tu stáj jsem pěkně pěkně vyklidil, vykydal, nastlal, protože v pátek tu byla nějaká slečna, že v sobotu nutně potřebuje ustájit koně.Tak jsem dovnitř ještě vybral nádherné seno, to byste žrali také…
Slečna před polednem poslala SMS, že si dá toho koně jinam (docela by mě i zajímalo, v kolika stájích chtěla ustájit a slíbila to), což mě trochu nadzvedlo. Ale její chyba.Mě to tak netrápí, protože jestli musí někdo ze dne na den opustit ustájení kde je, pravděpodobně nebude vinen ten kůň… 🙂 . A já mám koně na uklidnění a pro zábavu a ne abych se zbytečně vztekal.
No a když jsem večer skončil, asi v půl osmé dal koně domů, tak se tam Míša ( on měl  předevčírem 31. narozeniny) pošťuchoval s Johny Walkerem ( ten je mladší, tomu je jen 30) tak, až  pohnuli zábranou a urazili trubku od napaječky (3/4 coulu, 4.5 atm tlak –  senzace!).
No to čerstvě nastlané, včetně toho sena, bylo dobře propláchnuté, koně tedy bez vody, já – v sobotu večer, v neděli ráno 🙂 – sháním instalatéra, když ho seženu, tak má vercajk na zakázce v Praze…
Takže zřejmě dojde na kreativní zemědělské řešení – hadici od pračky – pokud se mi podaří to rozebrat, aniž bych poškodil něco dalšího.
Nuda může být tak leda v Brně….

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Kalamita a jeho autorem je Šumavák. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

178 komentářů u „Když se daří, tak se daří…

  1. 151
    Rpuť says:

    Jen jak je k tomu zabývání dokopat?

    ……Ve skutečnosti by ale bylo dobré konečně se začít skutečně seriózně zabývat strukturou současných společných výdajů EU. Toho, nakolik je únosné, aby se celá Evropa skládala na malebné francouzské vesničky a sladký život tamních sedláků. Nakolik je únosné používat kohezní fondy na účely nejrůznějších školení, stavby cyklostezek a další takzvané soft investice s hard korupčním potenciálem. Spousta investic financovaných z kohezních fondů navíc nevyžaduje jen jednorázovou spoluúčast, ale váže i další prostředky z národních rozpočtů na údržbu a provoz, což omezuje zdroje pro jiné, ekonomicky daleko důležitější investiční výdaje…
    http://neviditelnypes.lidovky.cz/evropa-evropska-vzpominka-na-budoucnost-fpm-/p_zahranici.asp?c=A130218_102848_p_zahranici_wag

  2. 152
    NoName says:

    Pane Kořenský, já vůbec nepochybuji o tom, že tatarák dělají jinde jinak. Jenom mám problém se slovíčkem „lépe“. To je totižto skutečně subjektivní záležitost. Rádově odlišné chuťové zážitky se dají zažít i u klasického tataráku v ČR. Spousta jídel se dělá různě v různých zemích, třeba rybí polévka (halászlé)-existuje spousta variant, velmi dobrých, ale tvrdit, že nejlepší je ta maďarská bych se neodvážil.

  3. 153
    Rpuť says:

    NoName, chuť je zajisté individuální, ale specielně u tataráku jde o chuť masa, které, marná sláva, vyzráním získá lepší chuť.
    Jinak si to stejně míchá přece každý sám a jeli někdo takové čuně, aby na tatarák nalil půl litru kečupu, který rajče ani neviděl – bůh s ním … 🙂

  4. 154
    NoName says:

    153-Islanďané si třeba myslí, že žraloka je nejlepší nechat shnít. Tam ty chutě a vůně musí být řádově jinde. Jenom nevím, zda lze z toho odvodit, že žrakola prostě na Islandu umí lépe než jinde 😉

  5. 155
    NoName says:

    BTW, třeba slivovici dělají prakticky všechny balkánské národy, ať už ji nazývají jakkoliv. A je jiná než zdejší. Přesto bych se neodvážil tvrdit, že moravská je lepší.

  6. 156

    155 zvlast s martinem za zady 😀

  7. 157
    NoName says:

    156-soused je z Karlovic, vím, co si ohledně slivovice smím dovolit 😉

  8. 158
    maYda says:

    Nejsem znalec tataráků, ale kečupem se dá zkazit úspěšně sebekvalitnější surovina.

    Moje pocity, když vidím, jak s ním někdo ( obvykle moji drazí) polévají svou porci, jsou srovnatelné s pocity Krytona – pokud lze tvrdit, že má robot nějaké pocity – když musel přihlížet, jak si Lister polévá humra svou oblíbenou omáčkou windaloo 😀

    A vzhůru do závějí 🙂

  9. 159
    nickname says:

    157 Dobrý den. Jednou se stala chyba a na vlečku přijela cisterna etanolu místo metanolu. Než se to zjistilo, tak se nějaký kubík odpařil. Holky z laborek dodaly esence a pravé slivovičky a hruškovice bylo plné město.

  10. 160
    NoName says:

    159-Ts. Urban legend 😉

  11. 161
    martin TT says:

    ne tak bezprostředně za zády, ale bdím!

    Do debaty o tataráku jsem se nepouštěl. Stačí si přečíst ten odkazovaný článek, kde autor nejdříve popíše nutnost nechat hovořit chuť masa a nepřebíjet ho kořením a pak popíše několik specialit, kde se to hemží pepřem, kmínem, dijonskou hořčicí, pálivými okurčičkami, křenovou majonézou a já nevím, čím vším ještě, protože to hledat znovu nebudu.
    Kdyby napsal, že mu nechutná česnek na topinkách a kečup je americké zvěrstvo, tak by pak mohl nabízet jiné typy tataráku.

    Kromě toho souhlasím s předřečníky, že zrovna tatarák je vysoce individuální směs. Já byl kdysi, na jaře 1969, na recepci v Bonnu, kde kolem stolu sedla velmi zamíchaná směs Evropanů. Tatarák byl v míse a kolem na karuselu asi dva tucty mističek – třeba ančovičky v soli. A Talijáni si to do masa míchali. Tak co.

  12. 162
    martin TT says:

    159, 160 – možná urban legend, ale v Rusku se taková věc stala. Sice hodně dávno, ale mluvil jsem s aktéry. Na objednávku lihu do laborky přijel transport s vojáky a samopaly. Označená cisterna stála na vedlejší koleji, plot okolo a klíč měl jen továryš inžinjer z Čechoslovákii. Dlouhou dobu se tam vozily lahvičky s trestěmi. Ovšem, to byla bohatýrská šedesátá léta.

  13. 163
    NoName says:

    No jo, v Rusku … V Letu prý kdysi měnili složení dodávaných čistících směsí pro L410, prototože v Rusku na čištění těmi na bázi etanolu nikdy nedošlo.

  14. 164
    PeS says:

    2 martin – speciálně v Rusku vůbec nechápou, jak je možné takovou dobrou věc jako líh kazit denaturací. Takže líh funguje jako univerzální konvertibilní valuta. Ergo v ruskejch laboratořích se válejí kusy platiny a zlata po stolech, ale flaška s lihem je pečlivě zamčená v trezoru.
    Kolega Rusák (nemůžu říci bejvalej Rusák, jen už asi 20 let žije tady) vždy vzpomíná, jak na Univerzitu dostali elektronový mikroskop, tedy významnou investici s přednostními právy na údržbu a servis, a jak každejch půl roku vypisovali objednávku: čištění čoček elektronového mikroskopu – 25 litrů čistého lihu. Co nějakej úředník věděl, co to je elektronový mikroskop – naopak, ještě byli chváleni, že se pečlivě starají o svěřenou investici…

  15. 165
    nickname says:

    Ad městská legenda: mám to z druhé ruky, paní uklizečka si chválila zlatá léta v chemičce. 🙂
    V té samé chemičce dostal práci kluk, vyučený zámečník. Na práci moc nebyl, obě ruce levé, tak místo toho, aby celý den svařoval, si udělal kurz a skončil tam jako kontrolor svarů. Vydělal si víc než kdyby svařoval. Vydržel tam chvilku a nakonec se mu splnil jeho sen, je skladníkem v armádě.

  16. 166
    martin TT says:

    nickname, strávil jsem celkem přes deset let na VŠCHT. O životě tohoto ústavu v letech 1968-1979 leccos vím. I s praktickou zkušeností a kontakty v chemických výrobách po celé republice. Chemičky nejenom na severu. Věřím.

  17. 167
    PeS says:

    Jinak – když jsem tak pročítal noční debatu na téma „malá domácí FVE“, říkal jsem si, zda někdo zmíní Poyntingův teorém… O druhé větě termodynamiky nemluvě…
    Tak snad leda mít to jako koníčka a pro ten pocit hrdého vlastníka, který má čas, mlíko a peníze… Trochu mi to připomíná takový to štajfování na vesnicích – ať každej vidí, že na to máme!

  18. 168
    Matzurka says:

    Hele,
    a když mám kalkulačku „solar“, běžící na světlo (tedy ne jen solární, žárovka stačí), jsem již také solárníkem 😀 ?

  19. 169
    Matzurka says:

    A pro případ krize,
    nebylo by lepší dát dynamo na rotoped 🙂 ? Jednak si posvítíme, jednak budeme zdraví….

  20. 170
    westík says:

    tak si přečtěte, jak si naši senátoři představují skutkovou podstatu velezrady 😕
    http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/S-Klausem-zuctovali-senatori-Zaloba-pro-velezradu-zahrnuje-pet-jeho-skutku-263243

  21. 171

    169 pro ty co chteji byt zdravi zajiste 🙂

  22. 172
    nickname says:

    169 Až tlustý budou hubený, hubený budou studený. Jezte tlustý. Pro češtináře: Děti, ochutnejte Styblíka.

    170 Tak to má být. Velezrada je, když mě někdo na slovo neposlechne. A nebo udělá, co dle zákona může, ale mě se to nelíbí. Sebereme mu důchod, heč.

  23. 173
    Rpuť says:

    westíku, patří o hospodu výš!

    ——————————————————————

  24. 174
    Šumavák says:

    Pepo ad 146 – ten zbytek elektřiny budou mít z Francie a Temelína.
    V té výhledové koncepci se jasně počítá s tím, že ca 20% proudu budou dovážet. Jen tam není k nalezení odkud…

  25. 175
    martin TT says:

    Rputi, zabrzdi. Westíku, někteří advokáti udělají, co na očích klienta vidí. Teď ještě ti soudci, aby udělali to, co si klienti žádají.

  26. 176
    NoName says:

    Tak a teď jsem zvědavý na EU a ochranu investic.
    Albánie-no dobře, divoký Balkán. Ale v Bulharsku, členské zemi EU, odebere PROKURATURA licenci ČEZu prakticky přes noc ? Názory na ceny lze mít různé, i na to, zda Roman a spol. patří do vězení, přesto…

  27. 177
    PeS says:

    jo jo… Vzpomínám na slavnou větu z Černých baronů. „Donedávna Bulhaři pouze bulhali, teď však budují socialismus…“ (za přesný citát neručím, kniha je 100 km daleko…)

  28. 178
    martin TT says:

    176 – copak členská země EU, ale my! Jakmile socialistockokomunistická vláda a Parlament zjistí, že by si někdo mohl chtít pomoci svými penězi na náš úkor, tak to taky půjde ze dne na den – a za nadšeného povyku ulice, medií a kulturní fronty. Schválně jsem nenapsal všeholid, protože tam budou jásat i někteří čtenáři tohoto blogu.

Napsat komentář: Šumavák Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *