BFPT 2014 facit

Prase, jako jediný účastník zájezdu, nepřežilo. Ostatní bez problémů.Během naší služby se kromě jednoho, sousedem  přeraženého sloupu veřejného osvětlení, nic mimořádného nestalo.

Slunce svítilo, pivo teklo a vládla všeobecná pohoda.
K nahlédnutí zde: http://veraposp.rajce.idnes.cz/Sumavak_2014-10-05

a zde: http://aerokarel.rajce.idnes.cz/BFPT_2014

Kdo zaváhal, zaváhal!

PS.
Na tom nabouraném sloupu bylo zajímavé, že i když řidič vystoupil a do té hospody (asi) teda šel pěšky, bylo kolem ještě dvě hodiny po nehodě srocení policie, hasičů, sanitky, auta údržby veřejnéhpo osvětlení, postaveny stožáry s reflektory osvětlující místo činu, zastavena doprava na hlavní silnici… kdyby tam spadlo letadlo, tak bych to chápal.
Ale takhle? Když se nikomu nic nestalo?

PPS.

A v ČT právě řeší, jak ubývá domácích zabijaček, že „ti mladí nedbají na tradici“… lépe nekomentovat.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Šumavák. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

883 komentářů u „BFPT 2014 facit

  1. Zeman poblahopřál vítězům s tím, že aby prý neusnuli na vavřínech. Vavřín je bobkový list, že? Příhodné…

  2. No a teď koukám na výsledky do senátu – ten Hampl tam snad ještě i nakonec proleze… Jsem si říkal – to je kariéra – z rektorátu na kandelábr… No a teď snad z kandelábru do senátu…

  3. Nadívaná krůta a dýňový koláč (pumpkin pie)
    jsou tradičními pokrmy na americký Den díkuvzdání 🙂
    Se šťouchanými brambory a brusinkovou marmeládou zvanou omáčka to náhodou není vůbec špatné; koláč je samozřejmě jako dezert.

  4. Nic neoslavuju skimici. Snad jen to, že se sejdeme u oběda a že je neděle a venku hezky.

    Krůtí stehno je poměrně levné a rodina krůtu ráda a tak ho kupuju dost často.
    Dýňová polívka je rychlá a jednoduchá a u nás oblíbená a v téhle roční době taky není výchozí surovina drahá.

    Dokonce uvažuju, že bych si napřesrok na chalupě nějakou tu dýni vysadila. Máslovou nebo hokaido. Jen nevím, jetsli by z toho nakonec neměli prospěch hlavně různí zahradní ožírači.

  5. Kdy je Den díkůvzdání?

    U nás se peče nadívaná krůta tradičně na Boží hod vánoční. V poslední době ale pečeme jen kus a nádivku vedle, protože jsme vždycky dojídali ještě týden ohřívanou bóžohodovou krůtu a už to nikdo nechtěl.
    A brusinkovou marmeládu můžu k lecčemu, jen se mi nějak nepovedlo letos nasbírat brusinky. Ale červený rybíz je docela vyhovující náhradou. Lepší, než omáčka ze sušených brusinek.

  6. Matzurko – já proti tomu nic nemám. Vím, že krocan je něco jako americký národní hrdina protože zemi zachránil před indiány. Proto mu dodnes potomci francouzských kolonistů říkají poule d’Inde – Pták z Indiánova (nyní zkracují na La Dinde). Angličani mu tenkrát říkali Turkey. Ti si totiž popletli s perličkou, která byla opravdu dodávána z Turecka.

  7. Vlastně „slepice“ z Indiánova. Ona to asi byla nakonec hrdinka …

  8. maYdo,

    pokud mne paměť neklame, tak třetí čtvrtek v listopadu. A nádivka se většinou peče taky zvlášť, dokonce lze připravit i na sporáku. Ty brusinky jsou v podstatě marmeláda, chutnalo mi to zejména s přídavkem pomerančové kůry 🙂
    Krocana mají na vánoce znovu, to asi podle zvyku v UK.

    Skimici,
    asi tak 😀
    Ale ne před Indiánama, ale Otce Poutníky před smrti hladem. Dostali je darem od Indiánů, které pak za odměnu začali systematicky likvidovat.

  9. To teda není od Američanů hezké, když si pojídají svoje národní hrdiny 😀

  10. maYdo – nechtějte vědět co pojídají a popíjejí katolíci …

  11. Vzdyť já vím, krev Páně a tělo Páně, skimici. 🙂

  12. Hmm, Páně – to bude asi nějaký speciálně vyšlechtěný katolický prasátko… Tomu bych rozumněl – to naše sice nebylo druhu Páně, ale z tý krve byla výborná prdelačka a jelítka, z toho těla neméně vynikající další dobroty… (viz výše)
    Na to Páně – to je nejaký speciální řeznictví? Jen pro katolíky? Nebo vedou i maloobchod? Já jsem Páně ještě neochutnal… Natož z Páněte prdelačku či jelítka…
    No, ale protože katolíků je u nás míň než buzerantů – necelá 3% proti minimálně 4%, asi se velkochov nevyplatí… Odkud je dovážej? Tipoval bych z Číny, jako ostatně všechno… Čínský vepřový ve vlastní šťávě bylo pověstný, ale čínský Páně ve vlastní šťávě jsem v krámech ještě nezahlíd…

  13. maYdo,
    pokud ano, tak v některé ze svých amerických kuchařek v AJ. Můžu přeložit a zveřejnit; ovšem prakticky jsem to nikdy nepekla. V podstatě jde o křehký koláč, do něhož se dává „nádivka“ z rozmixované dýně, okoženěné směsí podobnou perníkovému koření. Na talíři se může ještě dozdobit šlehačkou, ale přiznám se, nijak zvlášť mne to neoslovilo.
    http://www.foodnetwork.com/recipes/nancy-fuller/from-scratch-pumpkin-pie.html
    Poprvé se to peče a baští na Halloween, aby se zužirkovaly vnitřky vydlabaných strašáckých luceren.

    Pro méně zdatné kuchařinky je ta „skořápka“ neboli „crust“ prodávaná i hotově – buď jako u nás listové těato v balíčku, nebo i v alobalové formě, stačí naplnit (náplň čili „filling“ se dá samozřejmě taky koupit….). Ale to pak nejde ze zbytku těsta navrch udělat vykrajované lístky nebo jiné ozdoby 🙂

    Ale mnohem tradičnější je americký jablečná koláč „apple pie“, který má ovšem tolik variant, že je těžké vybírat. Ten se ale vyznačuje tím, že na náplni je ještě vrstva těsta, a ta jablka se drobátko navrší, takže je to kopeček.

  14. Matzurko,
    co se týče amerických koláčů:
    Shoo-Fly Pie and Apple Pan Dowdy uměla dobře June Christy, zvlášť když jí byl k ruce Stan Kenton 🙂
    https://www.youtube.com/watch?v=jTPjr6G4AkU
    I never get enough of that wonderful stuff
    (nemůžu se toho nabažit)
    🙂

  15. 2 Matzurka – ad první odstavec – to skoro vypadá, že tam chybí závěr dle Magdaleny Dobromily Rettigové – „a za stálého míchání zvolna vyléváme do záchodové mísy“.

    ad třetí odstavec – tedy něco jako pizza „Calzone“? Babička taky často dělala jabkovej koláč mezi dvěma vrstvama těsta, ale ta to roztáhla doplacata a jen spojila po okrajích… No a ty propečené okraje, které se pro návštěvy okrajovaly, byly na tom skoro to nejlepší…

  16. Matzurko, díky, ten popis vcelku stačí. Ono je na internetu receptů hodně a různých, třeba itavých , kde se dýně dává i do těsta a je to spíš taková buchta.

    jen jsme chtěla vědět, co z toho je ten echt americkej dýňovej koláč. Děcka si najednou na starý kolena vzpomněli, že chtějí na haloween dlabat dýni, tak abych věděla, jak naložit s odpadem 🙂

  17. 2 maYda – není-li po ruce kompost, pak viz výše…

  18. skimici,
    díky, to je milé.
    To ještě byla hudba, k níž netřeba potrhlých spandexových kostýmů či obnažení interpreta, umělých mlhovin a ohňostrojů, zesilovačů a repráků trhajících bubínky posluchačů, a nic neříkajících a nerýmujících se textů, které spíš vztekle vyřvávány než zpívány….
    Asi fakt stárnu 🙂

  19. 855 MaYdo, obstojná brusinková je k mání v IKEI. Dobrý je i tamní syrup.

  20. 870-a dobré jsou i sledě v hořčičné omáčce, obstojný je i losos. Myslím z IKEI.

  21. Matzurko,
    já od ní mám ještě rád „Daddy“, jak se snaží vykešovat fotříka:-)
    https://www.youtube.com/watch?v=O9SBksOo7ro

    Hey, Daddy, I want a diamond ring, bracelets, everything
    Daddy, you oughta get the best for me
    Hey, Daddy, gee, don’t I look swell in sables?
    Clothes with Paris labels?

  22. No jo, pánové, ale jezdit pro brusinkovou omáčku do IKEy, to radši ten doma zavařený rybíz. 🙂

    PeSi, uvedený postup si nemohu dovolit, i takhle jsem v baráku známá jako Ta, co ucpává odpady. Vylévání čehokoliv do záchodu je u nás v baráku choulostivé téma 🙂

    A kompost máme.

  23. maYdo,
    mezi brusinkama a rybízem bych šacoval docela propastný rozdíl 😀 Jinak brusinky z Ikea celkem běžně používám, protože mi připadají ve srovnání s brusinkami z jakéhokoli superhyper mi tak o 100% víc chutná. U nás brusinkovníky nerostou a vzhledem ke globálnímu oteplování asi nikdy neporostou, ba dokonce jsou na ústupu i borůvky, takže výroba vlastní brusinkové klevely, či jiného melšpajzu nepřipadá v úvahu. A že bych jel na brusinky někam do Čiernej pod Bruchom, či Horoucích Prdelákovic a vlastnoručně je tam trhal… 😀 😀 😀 to bych si ruku urval a nafackoval si s ní, abych se probral ze šoku. Podobně v Ikea kupuju i omáčku SÅS SENAP & DILL na lososa, protože mi chutná.

  24. Ptakopysku 🙂

    určitá podoba by tu byla, ale nejsem to já 😀
    No a zpráva pro Martina – akorát jsem naložil na vozík beton, který jsem onehdy rozbil sbíječkou.. Ještě mě asi 8 kubíků čeká……. 😀

  25. Skimici,

    ja mám s Pardubickou blbé asociace, takže nekoukám

  26. To jsem nevěděl. Závěr byl napínavý a taky jsem ještě nikdy neviděl surfujícího koně na břiše.

  27. Mám někde založenou papírovou fotku (dělali jsme kdysi takovou studii o Brandisové) Kde skéče přes tu „vodu“ V louce vymletá 4 m široká díra, kolmé stěny dolů a dole ve vodě stál kůň(hluboko pod okrajem).
    Jak jsem jezdil military, tak u tohohle bych velmi váhal.

    Ony ty hluboké příkopy měly svůj význam… jak se dnes ten žokej choulil v tom „žlábku“ za irskou… a stejně se tam neschoval.
    Když byl ten příkop metr široký a metr hluboký, tak si tam klidně mohl sednout a dát žváro, protože byl v bezpečí.

Komentáře nejsou povoleny.